Het Alfa-College heeft goede ervaringen met theater als middel om onderwerpen bij leerlingen bespreekbaar te maken. “Zo’n stuk komt echt bij ze binnen.”
Via Sozawe van de Gemeente Groningen kwam Fenneke Groenbroek in contact met de Groningse stichting LGBT die is opgericht om ‘de sociale acceptatie en emancipatie van lesbiennes, gays, biseksuelen en transgenders te bevorderen’. De aangevraagde subsidie voor een toneelstuk en activiteiten daar omheen werd toegekend. Een ervaren scriptschrijver sprak met jongeren over hun ervaringen en schreef de tekst voor ‘Echte liefde’. Verder is gewerkt met een professioneel regisseur en met leerlingen die werden geselecteerd op hun acteertalent en niet op hun geaardheid.
Risico
Dat leverde dus een ‘taboedoorbrekend’ theaterproject op. Groenbroek is niet verbaasd: “We hebben dit thema aan de orde gesteld op een school waar ook allochtone leerlingen en jongeren uit christelijke gezinnen komen. Daarbij waren we niet bang alles erbij te halen. Zo demonstreerde iemand van het COC condooms en hadden transgrenders een stand en waren zichtbaar aanwezig.” Met een brief naar ouders en verzorgers namens het college van bestuur werd ook een zeker risico genomen. Negatieve reacties zijn daar overigens niet op gekomen. En dan de leerlingen. “Zeker voor hen hebben we het onderwerp uit de taboesfeer gehaald. Daarmee ben je er nog niet, maar het doet wel veel. Feit is dat leerlingen dit hebben gezien, gehoord en erover hebben gepraat. Daardoor zijn ze een stukje opgeschoven naar de positievere kant. Dat kon je wel merken aan de manier waarop ze erover praatten bij de nabesprekingen.”
Innovatief
Bij de kwalificatie ‘innovatief’ die de jury van de Veilige Publieke Taak Award voor het project gebruikte, kan Groenbroek zich ook wel wat voorstellen. “Het was meer dan een momentopname. Het heeft door de hele organisatie plaatsgevonden en was zo geïntegreerd in de school, dat iedereen erin moest meedenken en meedoen. Best nieuw is waarschijnlijk ook dat het een product heeft opgeleverd, dat andere scholen kunnen gebruiken.”