Werkgroep Energiek Mondia onderzoekt levensfasebewust personeelsbeleid
De werkgroep Energiek Mondia, bestaande uit docenten en onderwijsondersteunend personeel, onderzoekt hoe bevlogenheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers kunnen worden bevorderd.
De werkgroep bestaat nu zo’n tweeëneenhalf jaar en adviseert de schoolleiding. De werkgroepleden zijn “de ogen en oren van de organisatie”, stelt De Veen. “Op iedere locatie lopen mensen van de werkgroep rond en zien onder andere welke maatregelen wel en niet werken. Hierdoor zijn de leden ook beter in staat om advies te geven over nieuw, of bijgesteld personeelsbeleid ter bevordering van duurzame inzetbaarheid.”
Flexibel rooster
De werkgroep Energiek gaat vanuit deze gedachte ook in 2018-2019 onderzoeken of leidinggevenden en directie voldoende kennis en middelen hebben om te werken aan levensfasebewust personeelsbeleid. En of ze het daarmee ook kunnen uitvoeren. Daartoe houdt de werkgroep interviews met leidinggevenden, docenten en onderwijsondersteunend personeel. Een voorbeeld: een man of vrouw van in de dertig die naast het werk de zorg heeft voor een paar jonge kinderen. De Veen: “Daar zou je een flexibel rooster voor willen regelen. Maar kan de leidinggevende daar wel op inspelen? Welke mogelijkheden zijn daarvoor?”
Mindfulness
Vorig jaar heeft Energiek Mondia, op basis van wensen die hun ter ore waren gekomen, een studiedag georganiseerd met workshops over gezond leven en gezonde voeding. Een aantal workshops sloeg erg aan, zoals een over mindfulness. Een cursus mindfulness wordt nu, tegen een kleine eigen bijdrage, jaarlijks structureel aangeboden.
Mondia probeert een gezonde levensstijl te stimuleren. Zo biedt de scholengroep bedrijfsfitness met fiscaal voordeel aan. Sinds twee weken is er op elke school fruit in de personeelskamer. “De medewerkers zijn daar erg enthousiast over”, vertelt locatiedirecteur van Nehalennia Monique Wagensveld. Mondia stimuleert zijn medewerkers ook te stoppen met roken, door hun hulp te bieden en een financiële beloning in het vooruitzicht te stellen als ze daadwerkelijk stoppen. “Een paar jaar geleden hebben we de rookruimte met veel bombarie afgebroken. En sinds dit jaar is ook het schoolplein rookvrij. Dat helpt”, aldus Wagensveld. “Mensen hebben geen zin om ver te lopen voor een sigaretje.”