Soms zijn er ingrijpende gebeurtenissen in het leven van werknemers die de werk-privébalans verstoren en de inzetbaarheid op het werk beïnvloeden. Dan is het belangrijk dat de medewerker en de leidinggevende, naast de reguliere gesprekken, een open dialoog voeren waarbij er aandacht is voor wat de medewerker nodig heeft én onderzocht wordt wat er mogelijk is vanuit het team en de organisatie.
Maak bespreekbaar wat er aan de hand is en kijk samen of ondersteuning nodig is of aanpassingen mogelijk zijn. Zo kan de inzetbaarheid worden bevorderd en onnodige uitval voorkomen worden. Medewerkers hebben zelf de regie over hun inzetbaarheid. De leidinggevende kan, indien gewenst, ondersteuning bieden en meedenken.
In deze gesprekswijzer vindt u alle handvatten voor hoe u het ‘goede’ gesprek kunt voeren. Omdat u dagdagelijks vele gesprekken voert met medewerkers en collega’s, zult u veel van de technieken al ‘als vanzelf’ toepassen. Deze gesprekswijzer beoogt een reminder te zijn en tips en suggesties te geven hoe u uw aanpak (verder) kunt verrijken om tot een beter resultaat te komen. U haalt eruit wat voor u bruikbaar is.
Ook bevat deze gesprekswijzer een printvriendelijke gesprekskaart met aanknopingspunten die u bij het gesprek kunt gebruiken.
Voor wie is de gesprekswijzer?
Deze gesprekswijzer is voor leidinggevenden in het voortgezet onderwijs die het gesprek aangaan met medewerkers die te maken hebben met een ingrijpende levensgebeurtenis in de privésituatie. De gesprekswijzer is ook te gebruiken bij reguliere gesprekken, bijvoorbeeld voor een ontwikkelgesprek.