Ook dit jaar verzamelde DUO de verzuimgegevens en berekende zij de verzuimcijfers. Voor de verzameling van de verzuimgegevens gebruikte DUO de gegevens die de salarisverwerkers, in opdracht van de schoolbesturen, aanleveren. Als uw salarisverwerker niet in staat is geweest cijfers te leveren of de geleverde cijfers bleken bij de controles onbetrouwbaar, dan kan het zijn dat er géén cijfers zijn ingevuld. Hieronder vindt u de belangrijkste redenen:
Zijn uw verzuimgegevens niet ingevuld, dan raden wij u aan om zo realistisch mogelijk cijfers in te vullen. Maak dan gebruik van de verzuimgegevens van bijvoorbeeld de arbodienst of uit uw verzuimregistratiesysteem.
In de Verzuimbenchmark is ervoor gekozen om het gemiddeld verzuim te gebruiken van alle functiegroepen binnen een school. Doel van de Verzuimbenchmark-VO is immers om het gemiddelde van de eigen school te vergelijken met een relevante referentiegroep.
De verhoudingen tussen het Onderwijzend Personeel (OP), Onderwijs Ondersteunend Personeel (OOP) en Directie, zal bij de scholen in een bepaalde referentiegroep ongeveer gelijk zijn. Daardoor zal gemiddeld verzuim over de functiegroepen niet sterk beïnvloed worden door deze verhoudingen.
Overigens zijn op sectorniveau wel uitsplitsingen gemaakt naar de verschillende doelgroepen (OP en OOP) alsmede naar andere school- en personeelskenmerken, zoals denominatie, regio, geslacht, leeftijd, enz. Klik hier voor de uitsplitsing van de landelijke verzuimcijfers.
Als ik mijn Brinnummer invoer in de Verzuimbenchmark-VO, geeft het systeem verkeerde gegevens van mijn school. Kan ik deze gegevens wijzigen?
In de Verzuimbenchmark-VO zijn de gegevens ingevoerd zoals die bekend zijn bij DUO. Als de Verzuimbenchmark-VO verkeerde gegevens teruggeeft over bijvoorbeeld aantal fte of naam van de school, dan betekent dit dat uw gegevens bij DUO niet kloppen.
Wilt u de NAW-gegevens in de Verzuimbenchmark-VO veranderen? Neem dan contact op met DUO. Als u van mening bent dat andere gegevens niet kloppen, dan kunt u een e-mail sturen naar info@voion.nl.
In de Verzuimbenchmark wordt aan de hand van de ingevoerde gegevens een analyse gemaakt van de school situatie en worden adviezen gegeven om de situatie (verder) te verbeteren. Voor echte maatwerkadviezen is nadere analyse nodig. Bijvoorbeeld of het verzuim zich concentreert bij bepaalde groepen als geslacht, team, leeftijd of functie.
Wilt u verder inzoomen in het verzuimbeleid van de school, taken en verantwoordelijkheden, de rol van de arbodienst en andere relevante achtergronden? Vul dan de Check-verzuimaanpak in en u krijgt een advies over hoe u uw verzuimbeleid kunt verbeteren.