GP Kees Winkelman 7117 LR 1600

Nieuws

Aandeel werkende AOW’ers in het vo stijgt

dinsdag 21 januari 2025 | Onderwijsarbeidsmarkt | Algemeen Voion

Het aantal AOW-gerechtigden met een aanstelling in het voortgezet onderwijs is in de afgelopen jaren fors toegenomen. Het aandeel werkende 72-plussers is zelfs ruim verdubbeld. Wie zijn deze AOW’ers? Wat is hun motivatie om te blijven werken? En hoe kunnen werkgevers de inzet van AOW’ers bevorderen en zo hun arbeidspotentieel ten volste benutten? Voion deed hier onderzoek naar om een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden van de inzet van AOW-gerechtigde medewerkers.

Het voortgezet onderwijs staat voor een uitdaging door vergrijzing: de komende jaren stroomt een groot aandeel medewerkers uit naar hun pensioen. In de strijd tegen personeelstekorten worden (recent) gepensioneerden gezien als een mogelijke bron van onbenut arbeidspotentieel. Het onderzoek van Voion toont verschillende aanknopingspunten om de inzet van AOW’ers te bevorderen en drempels voor zowel werkgevers als werknemers te verlagen.

  • De meeste AOW-gerechtigden werken als docent, maar ook onder ondersteunend personeel is een sterke toename te zien.
  • De meeste AOW’ers werken direct nadat zij de AOW-leeftijd bereiken door, maar er zijn ook AOW’ers die na verloop van tijd terugkeren in het voortgezet onderwijs.


Motieven

Werknemers hebben diverse motieven om door te werken. Zij doen dit vooral uit interesse en bevlogenheid. Ook voor werkgevers zijn er diverse redenen om AOW-gerechtigde medewerkers te behouden of aan te nemen: AOW’ers zijn van meerwaarde voor de organisatie vanwege hun kennis en ervaring en hun intrinsieke motivatie. Ook kan de inzet van AOW-gerechtigden een bijdrage leveren aan het verlichten van personeelstekorten en zorgen voor continuïteit en stabiliteit van de schoolorganisatie.

Aanbevelingen
Uit het onderzoek blijkt dat AOW’ers soms obstakels ervaren wanneer zij willen doorwerken. Daarnaast wordt de inzet van AOW-gerechtigden door scholen soms niet overwogen, of hebben zij soms geen directe behoefte aan AOW-gerechtigden – de meerwaarde is het grootst indien er personeelstekorten zijn. En niet iedereen is zich bewust van de opties en (positieve) gevolgen van doorwerken na de AOW-leeftijd. De aanbevelingen in het onderzoeksrapport richten zich dan ook met name op het informeren en voorbereiden van (bijna) AOW-gerechtigden over de mogelijkheden rondom doorwerken. Zowel AOW-gerechtigde medewerkers als werkgevers hebben behoefte aan maatwerk om de aantrekkelijkheid van doorwerken te vergroten. Tot slot: Door het contact met oud-medewerkers warm te houden kan makkelijker een beroep op hen worden gedaan bij acute personeelsvraagstukken.

Inzicht in kenmerken, motieven en kansen: