GP Kees Winkelman 7117 LR 1600

Nieuws

Aansluiten bij een onderwijsregio?

woensdag 18 september 2024 | Onderwijsarbeidsmarkt

In juni 2024 is de subsidieregeling voor onderwijsregio’s 2025 gepubliceerd. Tot 15 oktober 2024 kunnen (nieuwe) onderwijsregio’s subsidie aanvragen om aan de slag te gaan met hun regionale opgaven met betrekking tot de onderwijsarbeidsmarkt. Met de subsidieregeling voor 2025 wordt toegewerkt naar een landelijk dekkend netwerk van onderwijsregio’s per 1 januari 2025. In het onderwijsregiobeleid worden eerdere regelingen (zoals SO&P, RAP, PBSS, SHRM) samengevoegd, waardoor schoolorganisaties in gezamenlijkheid meer regionale focus kunnen aanbrengen in hun arbeidsmarktbeleid.

Voor schoolorganisaties die meer tijd nodig hebben om onderdeel te worden van een onderwijsregio, bestaat de mogelijkheid om in 2025 eenmalig gebruik te maken van een aanvullende subsidieregeling. De regeling zal zich gaan richten op samenwerkingsactiviteiten op het gebied van:
  • Begeleiden van startende leraren en schoolleiders
  • Voeren van strategisch personeelsbeleid
  • Toewerken naar de vorming van of aansluiting bij een onderwijsregio per 1 januari 2026 

De exacte bedragen en voorwaarden voor subsidieaanvragen zullen pas bij de publicatie van de regeling duidelijk worden (naar verwachting begin 2025). De inschatting is dat het zal gaan om een aanvraag door minstens drie schoolbesturen met gezamenlijk minstens vijf vestigingen. Verder gaat de VO-raad ervan uit dat de vorm van de activiteiten grotendeels vrij is, maar dat duidelijk moet zijn hoe de samenwerking wordt vormgegeven. Het zal naar verwachting gaan om een bedrag van maximaal 35 euro per leerling. Deze regeling is dus soberder dan de subsidieregeling voor onderwijsregio’s, waarin ook de RAP en SO&P-middelen zijn opgenomen.

De VO-raad adviseert om schoolbesturen die verwachten per 1 januari 2025 nog geen onderwijsregio te kunnen vormen, contact op te nemen. Leden van de VO-raad kunnen dit doen via onderwijsregios@vo-raad.nl.

Bron: VO-raad