GP Kees Winkelman 7117 LR 1600

Nieuws

Doe iets wat er toe doet

dinsdag 24 september 2024 | Onderwijsarbeidsmarkt

De universitaire lerarenopleidingen zijn een campagne gestart om meer leraren te werven. Het doel is om mensen met een nieuwe blik naar het leraarschap te laten kijken. UNL-voorzitter Caspar van den Berg: “Zonder voldoende goede leraren krijgen leerlingen niet het onderwijs dat zij nodig hebben om zich te ontwikkelen. Er zijn veel mensen die iets willen doen wat ertoe doet. Tegen hen zeg ik: kies voor een lerarenopleiding aan de universiteit.”

Doe iets wat ertoe doet
De campagne start met een actie op de Zuidas in Amsterdam en is door heel Nederland te zien. Onder andere met muurschilderingen op universiteitsgebouwen, gemaakt door typograaf en kunstenaar Guido de Boer. Met inspirerende en aansprekende quotes, zoals ‘Er zijn te veel coaches maar te weinig leraren’ laten we zien dat het leraarschap de waarde biedt waar een groot deel van de huidige maatschappij naar op zoek is. Namelijk een vak dat zingeving, passie en zelfontplooiing biedt, en waarin je echt impact kunt hebben op jonge mensen.

Beter onderwijs door academische leraren
Op scholen is er specifiek veel vraag naar universitair opgeleide leraren. Schoolbesturen en scholen zien in toenemende mate de meerwaarde van de academisch geschoolde leraar. Met hun vakkennis en onderzoekende houding helpen zij leerlingen en scholen verder, bijvoorbeeld met onderwijs dat gebaseerd is op recent wetenschappelijk onderzoek. Daarom zetten alle Nederlandse universiteiten zich in om meer academische leraren op te leiden. 

Verander De Wereld Van Die Ene Leerling

Vele wegen naar de universitaire lerarenopleiding
Te weinig mensen zijn op de hoogte van de mogelijkheid om leraar in het basis- of voortgezet onderwijs te worden via een universitaire lerarenopleiding. Terwijl er veel routes en overstapmogelijkheden vanuit andere beroepen en vooropleidingen naar het leraarschap mogelijk zijn. Op de website www.doeietswatertoedoet.nl is meer informatie te vinden over de manieren om via de universiteit leraar te worden. 

De campagne ‘Doe iets wat ertoe doet’ loopt tot en met februari 2025.

Bron: Universiteiten van Nederland