In 2021 werd gemiddeld 88 procent van de lessen in het voortgezet onderwijs gegeven door een leraar die daarvoor over de juiste papieren beschikt. 9 procent van de lessen werd door leraren gegeven die benoembaar zijn, en 4 procent door leraren die niet bevoegd zijn. Benieuwd naar hoe deze cijfers voor uw regio waren in 2021? De regionale cijfers bevoegd, benoemd en onbevoegd gegeven lessen zijn bijgewerkt in Regio in Beeld.
De percentages bevoegd, benoembaar en onbevoegd gegeven lessen zeggen iets over de moeite die het kost om de lessen door bevoegde leraren te laten geven, en dus over het lerarentekort. Beschikt iemand over de juiste papieren voor de lesuren die hij geeft? Dan is hij bevoegd. Zo niet, dan geeft hij onbevoegd les. Hier zijn wel een aantal wettelijk bepaalde uitzonderingen op. Zoals bijvoorbeeld iemand die nog in opleiding is maar wel al les geeft. In dit geval is iemand benoembaar.
Regionale verschillen
Het percentage bevoegd gegeven lessen verschilt per regio. In Midden-Limburg wordt het hoogste aandeel lessen door een bevoegde leraar gegeven, namelijk 94%. In de top drie staan verder Zuidoost Brabant (93%) en Zuid-Limburg (92%).
In de regio’s Rijnmond (81 procent), Haaglanden (82 procent) en Zaanstreek/Waterland (83 procent) werd het laagste aandeel lessen door een bevoegde docent gegeven.
Bekijk ook de publicatie IPTO: vakken en bevoegdheden in het voortgezet onderwijs>>