GP Kees Winkelman 7117 LR 1600

Nieuws

In gesprek met uw medewerker bij ingrijpende levensgebeurtenissen

woensdag 25 september 2024 | Veilig en vitaal werken | Algemeen Voion

Soms zijn er ingrijpende gebeurtenissen in het leven van werknemers die de werk-privébalans verstoren en de inzetbaarheid op het werk beïnvloeden. Om uitval te voorkomen is het belangrijk dat de medewerker en de leidinggevende, naast de reguliere gesprekken, een open dialoog voeren waarbij er aandacht is voor wat de medewerker nodig heeft én onderzocht wordt wat er mogelijk is vanuit het team en de organisatie. Wilt u uw medewerker ondersteunen? Maak gebruik van de Gesprekswijzer bij ingrijpende levensgebeurtenissen met handvatten en suggesties voor vragen.

Impact op privéleven en werk
Een ingrijpende levensgebeurtenis bespreken met de leidinggevende kan voor een medewerker lastig zijn. Vaak kent u elkaar al jaren, maar soms is er extra aandacht nodig. Het speelt in de privésfeer van de medewerker en het onderwerp is vaak emotioneel beladen. Aangeven dat het niet meer lukt op het werk is dan extra lastig. Toch kunnen medewerkers vaak zelf oplossingen vinden die het omgaan met hun situatie vergemakkelijken. Leidinggevende kunnen medewerkers door een goed gesprek hierover ondersteunen en meedenken over mogelijke oplossingen.

Ga het gesprek aan  
De Gesprekswijzer bij ingrijpende levensgebeurtenissen van werknemers biedt handvatten voor dit ‘goede gesprek’. U kunt dit instrument ook gebruiken bij andere impactvolle(re) gesprekken, bijvoorbeeld voor een ontwikkelgesprek. Als leidinggevende zult u veel gesprekstechnieken al in uw werk toepassen. Deze gesprekswijzer beoogt een reminder te zijn en tips en suggesties te geven hoe u uw aanpak (verder) kunt verrijken om tot een beter resultaat te komen.

In de gesprekswijzer is ook een printvriendelijke gesprekskaart opgenomen die u als geheugensteun kunt inzetten tijdens het gesprek met uw medewerker. Er staat een checklist en suggesties voor vragen in die u bij het gesprek kunt gebruiken.

Een goede voorbereiding
Over ingrijpende levensgebeurtenissen die vaak voorkomen en een belemmering kunnen zijn voor de inzetbaarheid, vindt u op onze website achtergrondinformatie en verwijzingen naar praktische handreikingen en mogelijkheden voor ondersteuning. Bekijk, voordat u in gesprek gaat met uw medewerker de kennisdossiers op onze website over ingrijpende levensgebeurtenissen, zoals rouw, mantelzorg, chronische aandoeningen en de overgang.