GP Kees Winkelman 7117 LR 1600

Nieuws

Schoolleidersbeurs-VO viert 1e verjaardag

dinsdag 3 september 2024 | Onderwijsarbeidsmarkt | Algemeen Voion

Professionalisering van schoolleiders in het voortgezet onderwijs, dat is wat de Schoolleidersbeurs-VO mogelijk maakt. Een jaar geleden, op 1 september 2023, is het aanvraagportaal voor de beurs gelanceerd, waarna de eerste schoolleiders succesvol zijn gestart aan hun opleiding. Nu een jaar later zijn er ruim 100 beurzen toegekend. Ook heeft een eerste tussentijdse monitoring onder deze groep al gezorgd voor een aantal aanpassingen in de regeling om de beurs nog beter aan te laten sluiten op de behoeften van de doelgroep.

De Schoolleidersbeurs-VO is het resultaat van afspraken van de sociale partners (te weten VO-raad, AOb, FvOv, CNV en FNV) en het ministerie van OCW in het onderwijsakkoord. Er is binnen deze afspraak structureel geld vrijgemaakt voor de professionalisering van schoolleiders in het vo.

In nauwe samenspraak met zowel schoolleiders uit het vo als de sociale partners is het initiatief van de beurs ontstaan ( € 45.000 per aanvraag). De beurs biedt de mogelijkheid tot het volgen van een complete masteropleiding. Door het afronden van een geheel masterprogramma is de schoolleider langdurig en intensief bezig met professionele ontwikkeling, hetgeen ten goede komt aan hun werk in het onderwijs. Omwille van de kwaliteitsbewaking is de enige restrictie dat het om een door de NVAO geaccrediteerde opleiding gaat. Hoewel de keuze voor de masteropleiding dus open ligt, zien we dat de master Educational Leadership en de master Management of Education populair zijn onder de doelgroep.

De eerste 100 beurzen toegekend!
De schoolleidersbeurs heeft een succesvol eerste jaar achter de rug met ruim 100 toegekende beurzen. Dat houdt in dat de eerste 100 schoolleiders het afgelopen jaar zijn gestart met het volgen van de door hen gekozen opleiding. De grote opleiders zien een toename van het aantal studenten en schrijven dit ook toe aan het bestaan van de beurs.

We hebben het afgelopen jaar een aantal schoolleiders geïnterviewd en gevraagd naar wat het volgen van de opleiding hen brengt. Barry Hodiamont, schoolleider aan het Yuverta vmbo in Heerlen, zegt hierover: “Als schoolleider hou je je met andere dingen bezig dan als teamleider. Je kijkt bijvoorbeeld naar de doelen van je school op de lange termijn. Wat wil je bereiken en hoe krijg je dat voor elkaar? Je bent dus veel meer strategisch bezig. Ik wil me die nieuwe, strategische rol meer eigen maken. Daarom doe ik de MME-master. Maar ook om mezelf uit te dagen, te prikkelen”.

Over de haalbaarheid van het combineren van een drukke baan met een uitdagende studie zegt Hester Neppelenbroek, schoolleider Broklede in Breukelen, het volgende: “Het combineren van mijn masteropleiding met mijn werk, een gezin en een sociaal leven is best pittig. Zo staat mijn sociale leven op een lager pitje. En heb ik minder tijd voor mijn gezin als ik me een weekend in mijn kamer opsluit om mijn studie te doen. Gelukkig heb ik pubers die dat begrijpen en een man die een deel van het huishouden doet” zegt ze lachend. Daarnaast kan ze op haar collega’s rekenen. “Af en toe neem ik een dag vrij als ik iets moet afronden voor mijn studie”, gaat ze verder. “Dan nemen andere afdelingsleiders mijn werk over. Dat is erg fijn!”

Onderzoek onder de schoolleiders met een Schoolleidersbeurs-VO laat zien dat de overgrote meerderheid van de schoolleiders (97%) vindt dat de gekozen masteropleiding past bij hun professionaliseringsbehoefte. Bijna alle schoolleiders (92%) geven aan dat zij hun nieuwe kennis en de opdrachten direct kunnen toepassen in hun werk.  

Toekomst
De schooljaren 2023-2024 en 2024-2025 zijn pilotjaren voor de Schoolleidersbeurs-VO. We blijven de komende jaren monitoren om ervoor te zorgen dat de regeling meegaat met de ontwikkelingen en behoeften van de doelgroep. Dit gebeurt zowel in samenspraak met schoolleiders en sociale partners, maar ook middels tussentijdse monitoring onder de beursaanvragers en hun werkgevers. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat de termijn waarop een aanvraag ingediend kan worden is verlengd en dat de doelgroep die in aanmerking komt voor de beurs is verruimd. Zo zorgen we ervoor dat de schoolleidersbeurs van het onderwijs is en blijft.

Meer weten over de mogelijkheden van de Schoolleidersbeurs-VO? >>