GP Kees Winkelman 7117 LR 1600

Nieuws

Sociale Veiligheidscheck-VO: beter inzicht in veiligheidsbeleving en grensoverschrijdend gedrag

maandag 2 september 2024 | Veilig en vitaal werken

Zorg dat u inzicht heeft in hoe veilig medewerkers zich voelen en welke vormen van grensoverschrijdend gedrag zich op school voordoen. Scholen kunnen zich nu aanmelden voor de Sociale Veiligheidscheck-VO en hiermee stappen zetten naar een veiligere werkomgeving. Meld u vóór 19 oktober aan bij Voion. U krijgt dan ondersteuning bij de analyse van de resultaten en krijgt de mogelijkheid te sparren over de uitkomsten.

Waar mensen samenwerken is er risico op grensoverschrijdend gedrag, gedrag dat niet helemaal uit te sluiten is. Het kan ertoe leiden dat niet iedereen zich veilig voelt. De Arbowet verwacht van werkgevers dat zij inventariseren hoe veilig hun werknemers zich voelen, weten wat de gevolgen zijn van grensoverschrijdend gedrag en schoolveiligheidsbeleid voeren gericht tegen grensoverschrijdend gedrag. Voor die inventarisatie en evaluatie heeft Voion de Sociale Veiligheidscheck-VO ontwikkeld.

Wat is de Sociale Veiligheidscheck-VO?  
De Sociale Veiligheidscheck-VO is bedoeld als verdieping van de module sociale veiligheid in de Arboscan-VO. De gratis vragenlijst bevat 51 vragen en stellingen die inzicht geven in zowel de veiligheidsbeleving als het grensoverschrijdend gedrag dat medewerkers ervaren en wat dat met hen doet. De resultaten helpen om een passend plan van aanpak op te stellen en om uw schoolveiligheidsbeleid te optimaliseren.

Vragenlijst en rapportage
De vragenlijst brengt onder meer incidenten en ongewenste gebeurtenissen op school in kaart, evenals de beleving van onderlinge samenwerking, sfeer en persoonlijke ervaringen met grensoverschrijdend gedrag en eventuele gevolgen en opvolging daarvan. De geanonimiseerde rapportage biedt een overzicht van wat goed gaat en waar verbetering mogelijk is.

Extra ondersteuning
Scholen die zich vóór 19 oktober 2024 aanmelden, krijgen van Voion de kans om hun vragenlijstresultaten diepgaander te laten analyseren en te sparren over de volgende stappen. Aanmelden kan via info@voion.nl.