In 2023 hebben werkgevers 85.665 extra banen gerealiseerd voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt ten opzichte van de nulmeting in 2013. De doelstelling voor 2023 was gesteld op 105.000 extra banen. Ten opzichte van 2022 zijn er in 2023 4.548 banen bijgekomen. Dit blijkt uit een Kamerbrief van 16 juli jl, waarin staatssecretaris Nobel (SZW) de Tweede Kamer informeert over de gerealiseerde aantallen voor de banenafspraak over 2023.
In de brief reageert Nobel ook op de uitkomsten van het onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie over mensen uit de doelgroep banenafspraak die langdurig niet aan het werk komen. In het eindrapport 'Op papier arbeidsvermogen, in de praktijk geen reële kans op werk' constateert de Arbeidsinspectie dat veel mensen in de doelgroep banenafspraak langdurig niet aan het werk komen. De Arbeidsinspectie stelt ook dat een substantieel deel van deze groep zodanige beperkingen en problemen heeft dat er sterke twijfels zijn of zij wel voldoen aan het uitgangspunt van de banenafspraak, namelijk dat mensen in de doelgroep een reële kans op werk bij een reguliere werkgever hebben.
De Arbeidsinspectie stelt dat de begeleiding van deze groep wellicht beter gericht kan zijn op alternatieve vormen van participatie, waardoor capaciteit vrijkomt die beter benut kan worden voor de begeleiding van mensen die wel een kans op werk hebben. Ook constateert de Arbeidsinspectie dat de dienstverlening van UWV en gemeenten eraan bijdraagt dat mensen die wel reële kansen op regulier werk hebben aan het werk worden geholpen. Echter krijgen lang niet alle klanten die nog een kans op regulier werk hebben actieve begeleiding. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat de beschikbare tijd ontbreekt die nodig is om in de klanten te kunnen investeren. Dit terwijl beschikbare tijd als grootste succesfactor wordt gezien door medewerkers van UWV en gemeenten.
Bron: VO-raad