GP Kees Winkelman 7117 LR 1600

Nieuws

UWV kondigt correcties aan op foutieve WIA-uitkeringen uit periode 2020-2024

maandag 16 september 2024 | Onderwijsarbeidsmarkt

Het UWV heeft aangekondigd een diepgaand onderzoek te starten naar tienduizenden mogelijk foutief berekende WIA-uitkeringen. Het gaat om uitkeringen die zijn toegekend in de periode van 2020 tot en met 2024. De instantie heeft aangegeven deze uitkeringen te zullen corrigeren wanneer blijkt dat mensen te veel of te weinig geld hebben ontvangen. Dit blijkt uit een eerste analyse van interne steekproeven en rapportages die naar boven zijn gekomen na een Woo-verzoek door het Algemeen Dagblad.

Onjuistheden in WIA-berekeningen
De eerste onderzoeken van het UWV wijzen erop dat de berekeningen van WIA-uitkeringen in deze periode mogelijk systematisch fouten bevatten. Het UWV kan op dit moment nog niet aangeven hoeveel mensen hierdoor benadeeld zijn of hoeveel geld er precies mee gemoeid is. Wel blijkt dat bij ongeveer de helft van de betrokkenen te veel uitkering is uitgekeerd, terwijl de andere helft juist te weinig heeft ontvangen. De afwijkingen variëren van kleine bedragen, zoals eenmalig tien euro, tot structurele fouten van honderden euro’s per maand. Het UWV heeft aangegeven de situatie zorgvuldig te willen beoordelen en waar nodig correcties door te voeren.

Diepgaand onderzoek
Het UWV gaat nu verder onderzoek doen naar de omvang van de foutieve berekeningen en de oorzaken ervan. Dit proces kan enige tijd in beslag nemen, omdat er een groot aantal dossiers moet worden bekeken. Het doel van het onderzoek is om alle foutieve uitkeringen op te sporen en te herstellen, zodat mensen krijgen waar ze recht op hebben.

Bron: UWV