GP Kees Winkelman 7117 LR 1600

Nieuws

Versnellen WIA-beoordeling van werkenden

maandag 16 september 2024 | Onderwijsarbeidsmarkt

Per 1 juli 2024 is de WIA-beoordeling veranderd voor werknemers die geheel of gedeeltelijk aan het werk zijn in passend werk. De nieuwe wettelijke maatregel ‘Praktisch beoordelen’ is ingevoerd om de wachttijden voor WIA-beoordelingen te verkorten en de achterstanden bij UWV te helpen verkleinen. De maatregel geldt voor 3 jaar.

Wat houdt de maatregel in?
Een werknemer kan aanspraak maken op een WIA-uitkering als hij langdurig arbeidsongeschikt is. Of hij recht heeft op een uitkering, hangt af van de mate van arbeidsongeschiktheid.

Door de nieuwe maatregel Praktisch beoordelen wordt de beoordeling van arbeidsongeschiktheid van iemand die werkt voornamelijk gebaseerd op de feitelijke inkomsten van dit werk en of het werk passend is. UWV bekijkt welk werk een werknemer doet en wat hij daarmee verdient. Vervolgens bekijken de verzekeringsarts van UWV en de arbeidsdeskundige samen of de werknemer dit werk ondanks zijn gezondheidsklachten kan doen. Hierover heeft de arbeidsdeskundige contact met zowel de werkgever als de werknemer. Op basis daarvan wordt een WIA-beoordeling gegeven. De daadwerkelijke verdiensten van de werknemer worden vergeleken met het oorspronkelijke inkomen. Voorwaarde is dat de werknemer met het werk ten minste 20% van zijn oude loon verdient. Het UWV bepaalt vervolgens de hoogte van de WIA-uitkering.

Wanneer en op wie is de maatregel van toepassing?
De maatregel geldt voor een WIA-claimbeoordeling, een WIA-herbeoordeling, de beoordeling van herleving van een beëindigd WIA-recht en de beoordeling van het later ontstaan van een WIA-recht. Niet iedere werknemer kan een praktische beoordeling krijgen. De voorwaarden om daarvoor in aanmerking te komen staan op de website van UWV. Nadat de werknemer een WIA-uitkering heeft aangevraagd, bekijkt UWV of de werknemer praktisch beoordeeld kan worden.

UWV heeft een webinar gemaakt met meer uitleg over deze maatregel. Bekijk het webinar >>

De beoordeling vóór invoering van de maatregel
Voordat de tijdelijke maatregel werd ingevoerd, vond naast een praktische beoordeling ook een theoretische beoordeling plaats. Dat betekent dat er een inschatting werd gemaakt van wat de werknemer in theorie nog zou kunnen verdienen. Vervolgens bepaalde de beoordeling met de laagste mate van arbeidsongeschiktheid, het wel of niet toekennen van een WIA-uitkering. Met de maatregel Praktisch beoordelen wordt de theoretische schatting, wanneer een praktische beoordeling mogelijk is, achterwege gelaten.

De beoordeling als werknemer niet werkt
Als de werknemer niet werkt, dan krijgt de werknemer een theoretische beoordeling. Hierbij wordt door de arbeidsdeskundige gekeken welk werk geschikt zou zijn en wat de werknemer daarmee zou kunnen verdienen.

Werknemers van 60 jaar en ouder
Als de werkgever en de werknemer het daarmee eens zijn, geldt voor werknemers van 60 jaar en ouder in principe gewoon de vereenvoudigde WIA-beoordeling (60+ maatregel) zoals die al bestond Vereenvoudigde beoordeling WIA-aanvraag 60-plussers.