Een gesprek over werkdruk kan lastig zijn: er zijn veel verschillende meningen en belevingen van werkdruk, soms met emoties en verschillende belangen. Een goede voorbereiding en iemand die helpt het gesprek over werkdruk in goede banen te leiden is belangrijk en maakt het een stuk gemakkelijker om tot een effectief en gezamenlijk plan te komen. Bent u benieuwd hoe u zo’n gesprek praktisch en kundig aanpakt of wilt u tips om het nog beter te doen? Deze drie video’s kunnen helpen om het gesprek goed voor te bereiden en te begeleiden.
In de CAO VO is afgesproken dat werknemers gezamenlijk – binnen de door de schoolleiding en pmr bepaalde kaders - bepalen waar de collectieve werkdrukmiddelen aan worden besteed. Werknemers gaan, in groepen of organisatorische eenheden, met elkaar in gesprek over hoe ze de werkdruk willen verminderen en stellen gezamenlijk werkdrukplannen op. De kwaliteit van die gesprekken bepaalt mede hoe goed de plannen zullen zijn. Voion heeft daarom een aantal video’s laten maken die scholen handvatten geven om dit gesprek te ondersteunen.
In deze drie video’s vertelt Lobke Mentrop van De Goede Praktijk wat een procesbegeleider doet, hoe je je kan voorbereiden op het gesprek en geeft ze tips.
1. Wat doet een procesbegeleider?
Op de pagina procesondersteuning vindt u ook meer informatie over het organiseren en (procesmatig) begeleiden van groepsgesprekken.