GP Kees Winkelman 7117 LR 1600

Nieuws

Zorg voor veilige praktijklokalen

donderdag 29 augustus 2024 | Veilig en vitaal werken | Algemeen Voion

Bij de start van het nieuwe schooljaar wilt u de veiligheid in het praktijklokaal op orde hebben. Als schoolleiding bent u namelijk eindverantwoordelijk. Samen met arbocoördinatoren, preventiemedewerkers, vakdocenten en TOA's, zorgt u voor een veilige leer- en werkomgeving voor leerlingen en personeel. Verschillende vmbo platforms en vakverenigingen ondersteunen hun collega’s met eigen websites over veiligheid in het praktijklokaal.

De portal veiligepraktijklokalen.nl geeft toegang tot de websites voor verschillende vakken in de onderbouw en bovenbouw en voor de vmbo-profielen (binask practica, techniek, kunstvaklokalen en voor de vmbo-profielen BWI, PIE, M&T, D&P, Z&W) en voor het praktijkonderwijs (PrO). De websites bieden informatie en tools, zoals veiligheidsinstructiekaarten en checklists, gemaakt door platforms en vakverenigingen in het voortgezet onderwijs en hun docenten met ondersteuning van Voion.

Wat bieden de websites veilige praktijklokalen?

  • Algemene informatie over veiligheid

Denk hierbij aan toelichting op Arbowetverplichtingen die relevant zijn voor veilig onderwijs in praktijklokalen zoals: eisen aan het lokaal, arbeidsmiddelen, pbm’s, groepsgrootte en toezicht. 

  • Checklists

De checklists zijn vakspecifiek. Een scheikunde practicum stelt immers andere eisen aan de inrichting en uitrusting van een lokaal dan een lokaal dat geschikt moet zijn voor het profiel mobiliteit en transport. De checklists zijn gemaakt door docenten en zijn gericht op veilig onderwijs. Als iets niet (meer) op orde is, is de preventiemedewerker aan zet om het op te (laten) lossen.

  • Veiligheidsinstructiekaarten

Deze kaarten bieden leerlingen stapsgewijze instructies voor het veilig leren werken met en gebruiken van machines en gereedschappen. Ze kunnen worden opgehangen bij de machine. Daarmee voldoet u aan de verplichting om duidelijke veiligheidsinstructies in de Nederlandse taal op of nabij machines te plaatsen.

  • Lesmateriaal en instructievideo’s

Veel docenten beginnen het schooljaar met een les over veiligheid. Er is lesmateriaal gemaakt voor lessen over veiligheid in het technieklokaal en in het BWI-lokaal. Voor BWI en Techniek zijn er ook instructievideo’s die leerlingen stapsgewijs laten zien hoe ze veilig kunnen werken met bijvoorbeeld een accuboormachine, bandschuurmachine of cirkelzaag (en nog veel andere machines). Docenten kunnen de video’s gebruiken als aanvulling op hun veiligheidsinstructie.

Waarom is dit belangrijk?
Een veilig praktijklokaal draagt bij aan een veilige en effectieve leeromgeving voor de leerlingen en vermindert de kans op ongevallen.
Maakt uw school al gebruik van de beschikbare tools en informatie?
Bezoek de websites van veilige praktijklokalen in het voortgezet onderwijs.