Op de website ocwincijfers.nl zijn de belangrijkste cijfers van het ministerie van OCW, het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) op het gebied van onderwijs gebundeld.
Inzicht in de toekomstige arbeidsmarkt voor leraren
Op basis van openbare en eigen personeelscijfers inzien waar (kwalitatieve) tekorten en overschotten ontstaan om op basis van deze gegevens strategisch personeelsbeleid te voeren.
Op de website van Schoolbesturen op de kaart kunnen schoolbesturen zich vergelijken met andere schoolbesturen. De gegevens zijn gebaseerd op betrouwbare data uit bestaande bronnen.
Regiodirecteur Yvonne Ouwens en HR Business Partner Mirella Magnin vertellen hoe een goede SPP bruikbaar is van strategisch tot op persoonsniveau, SOM.
Zodat ze gezamenlijk kunnen anticiperen op de toekomstige arbeidsmarkt in de regio.
Het Gelderse schoolbestuur Alliantie Voortgezet Onderwijs hanteert prognosemodel op microniveau.
Onderzoek naar de achtergronden en motieven bij de inzet van tijdelijk en extern personeel in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. ResearchNed, december 2024
Betreft: een rapportage met een actueel overzicht van cijfermatige trends en ontwikkelingen in het voortgezet onderwijs. Uitgevoerd door: VO-raad, november 2024.
Betreft: Een onderzoek naar de aanbodzijde van het aanvullend en particulier onderwijs. Uitgevoerd door: Centraal Planbureau, oktober 2024.
Betreft: Rapport over o.a. de structuur, financiën en prestaties van het onderwijs in OESO-landen. Uitgevoerd door: OESO, september 2024.
Betreft: Onderzoek naar de ontwikkeling van de arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van de lerarenopleidingen en naar de begeleiding van pas afgestudeerde leraren en zij-instromers in het beroep. In opdracht van: ministerie van OCW. Uitgevoerd door: Centerdata en MOOZ, december 2023.
Dit rapport beschrijft de pilot voor een meting van personeelstekorten in het voorgezet onderwijs (vo). Uitgevoerd door: Centerdata. In opdracht van: ministerie van OCW, februari 2023.
Inzicht in de belangrijkste kostenposten voor scholen van een zij-instroomtraject. In opdracht van: het ministerie van OCW. Uitgevoerd door: ResearchNed, februari 2022.
Sectoroverstijgend evaluatieonderzoek naar zij-instroom in het onderwijs. In opdracht van: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Uitgevoerd door: Regioplan, mei 2021.
Onderzoek naar de vraag naar en het aanbod van nieuwe schoolleiders, het imago en de interesse voor het beroep van schoolleider. Voion, maart 2021.
Met het onderzoek ‘Routes naar het leraarschap’ brengt de Inspectie van het Onderwijs de risico’s in het stelsel van routes naar het leraarschap in kaart. Inspectie van het Onderwijs, maart 2020.
Eindrapportage project ‘Van bekwaam naar bevoegd’ Met concreet advies aan 10 stakeholders
Verkenning naar hoe verschillende doelgroepen kunnen worden geënthousiasmeerd voor het leraarschap en in het onderwijs kunnen worden ingezet.
Vergelijking van het loon van leraren en schoolleiders in het voortgezet onderwijs met de marktsector, 2006-2015
In dit rapport wordt weergegeven wat de stille reserve voor het voortgezet onderwijs en middelbaar onderwijs is. Waar werken de mensen met een lesbevoegdheid die buiten het onderwijs werken?
Onderzoek naar hybride werken
Een inventarisatie van eerdere projecten en maatregelen ter vermindering van lerarentekorten in het po, vo en mbo
Onderzoek naar de loopbaanbehoefte en mogelijkheden van ondersteunend personeel in het vo. April 2016