Trendrapportage Arbeidsmarkt leraren po,vo en mbo 2024 (ministerie van OCW, december 2024)
In deze trendrapportage worden de belangrijkste, meest actuele cijfers over leraren en hun arbeidsmarkt op een rij gezet.
In Vensters VO, een product van de VO-raad, is alle cijfermatige informatie over scholen voor voortgezet onderwijs verzameld in één systeem. Deze informatie, afkomstig van o.a. DUO, Onderwijsinspectie en van de scholen zelf, is bewerkt en gevisualiseerd. Scholen kunnen vervolgens de gegevens over hun eigen school, via een link publiceren op hun website. Resultaten worden vergeleken met landelijke gemiddelden. Scholen kunnen ook een toelichting geven op gepubliceerde cijfers en feiten. Het resultaat is een genuanceerd, compleet en actueel beeld van het onderwijs.
OCW in cijfers
Op de website ocwincijfers.nl zijn de belangrijkste cijfers van het ministerie van OCW, het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) op het gebied van onderwijs gebundeld. OCW in Cijfers vervangt de website Onderwijs in Cijfers en de publicaties Kerncijfers (OCW) en het Jaarboek Onderwijs (CBS). De website bevat kengetallen, grafieken en interactieve kaarten over o.a. het voortgezet onderwijs. Naast de kengetallen biedt OCW in Cijfers ook uitgebreide thema-analyses.
Op de overzichtspagina 'Arbeidsmarkt en personeelstekorten vo' biedt de website kwantitatieve informatie over de huidige en toekomstige situatie van de onderwijsarbeidsmarkt.
Op de website ocwincijfers.nl zijn de belangrijkste cijfers van het ministerie van OCW, het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) op het gebied van onderwijs gebundeld.
Op basis van openbare en eigen personeelscijfers inzien waar (kwalitatieve) tekorten en overschotten ontstaan om op basis van deze gegevens strategisch personeelsbeleid te voeren.
Op de website van Schoolbesturen op de kaart kunnen schoolbesturen zich vergelijken met andere schoolbesturen. De gegevens zijn gebaseerd op betrouwbare data uit bestaande bronnen.
Artikel magazine Van12tot18, december 2020: Het aantal flexwerkers op de Nederlandse arbeidsmarkt is de afgelopen jaren fors gestegen. Ook het voortgezet onderwijs kent een licht stijgende trend van flexibele arbeidscontracten. Hoe moet deze trend worden geduid? Een verkennend onderzoek van Voion geeft kleur aan de cijfers.
Artikel over de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van de onderwijsarbeidsmarkt. SchoolManagement, februari 2019.
Onderzoek naar de achtergronden en motieven bij de inzet van tijdelijk en extern personeel in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. ResearchNed, december 2024
Ramingen voor de arbeidsmarkt voor leraren in het po, vo en mbo. Centerdata, in opdracht van ministerie van OCW. December 2024
Betreft: Onderzoek naar de ontwikkeling van de arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van de lerarenopleidingen en naar de begeleiding van pas afgestudeerde leraren en zij-instromers in het beroep. In opdracht van: ministerie van OCW. Uitgevoerd door: Centerdata en MOOZ, november 2024.
Betreft: Een rapportage met relevante en actuele cijfers over leraren en hun arbeidsmarkt. Uitgave: ministerie van OCW, december 2024.
Betreft: een rapportage met een actueel overzicht van cijfermatige trends en ontwikkelingen in het voortgezet onderwijs. Uitgevoerd door: VO-raad, november 2024.
Betreft: Rapport naar de verklaringen voor loonverschillen tussen werknemers in het po, vo, mbo en universiteiten. In opdracht van: Ministerie van OCW. Uitgevoerd door: SEO, juli 2024.
De Algemene Rekenkamer geeft inzicht in de tarieven van ingehuurde docenten op basis van gegevens van 84% van alle besturen van middelbare scholen.
Betreft: (Deel)rapport over de trends en ontwikkelingen in het (voortgezet) onderwijs. Uitgave: Inspectie van het Onderwijs. Datum rapport: april 2024.
Betreft: Ramingen voor de arbeidsmarkt voor leraren in het po, vo en mbo. In opdracht van: ministerie van OCW. Uitgevoerd door: Centerdata, december 2023.
Betreft: Jaarlijkse Integrale Personeelstelling Onderwijs (IPTO) waarbij voor al het lesgevend personeel in het vo gegevens worden verzameld omtrent vakken en bevoegdheden. In opdracht van: ministerie van OCW. Uitgevoerd door: Centerdata, december 2023.
Betreft: Onderzoek naar de ontwikkeling van de arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van de lerarenopleidingen en naar de begeleiding van pas afgestudeerde leraren en zij-instromers in het beroep. In opdracht van: ministerie van OCW. Uitgevoerd door: Centerdata en MOOZ, december 2023.
Een analyse van de lerarentekorten in het po, vo en mbo. Uitgave UWV, november 2023.
Rapport met ervaringen, belangen, wensen en behoeften van MR-leden. Door: Ouders & Onderwijs, Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO), de Reformatorische Oudervereniging (ROV) en het LAKS, februari 2023.
Betreft: Onderzoek naar inzicht in activiteiten van de middelen, betrokkenheid en afstemming van de plannen en knelpunten bij planvorming en uitvoering. In opdracht van: Ministerie van OCW. Uitgevoerd door: Regioplan, oktober 2022.
Een rapportage over de belangrijkste en meest actuele informatie over het voortgezet onderwijs. Uitgevoerd door: VO-raad, november 2022.
Onderzoek naar de inzet van onderwijsondersteunend personeel (OOP) in het voorgezet onderwijs. In opdracht van: het ministerie van OCW. Uitgevoerd door: MOOZ, CAOP en Centerdata, september 2022.
Het onderzoek geeft inzicht in baan- en schoolkenmerken die een sterke relatie vertonen met uitval van startende docenten. Voion, april 2022.
Bètalerarenmonitor. De huidige situatie rondom het lerarentekort in de bètavakken in het voortgezet onderwijs. Uitgave: Bètalerarenkamer, maart 2022.
Monitorgegevens en voortgang in het eerste jaar van het programma Sterk Techniekonderwijs (STO). Uitgevoerd door: Consortium ResearchNed, SEO Economisch onderzoek, ROA en Bureau Turf. Begeleid door NRO, juni 2021.
Analyse naar de ontwikkelingen en maatregelen van duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden in de sector voortgezet onderwijs. Uitgave Voion, juli 2021.
Onderzoek naar vakspecifieke knelpunten en maatregelen voor de tekortvakken in het voortgezet onderwijs. In opdracht van: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Uitgevoerd door: CAOP, CentERdata en MOOZ, maart 2021.
Sectoroverstijgend evaluatieonderzoek naar zij-instroom in het onderwijs. In opdracht van: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Uitgevoerd door: Regioplan, mei 2021.
Onderzoek naar de vraag naar en het aanbod van nieuwe schoolleiders, het imago en de interesse voor het beroep van schoolleider. Voion, maart 2021.
Verkenning naar perspectieven op flexwerk in het voortgezet onderwijs. Voion, november 2020
Eindrapportage project ‘Van bekwaam naar bevoegd’ Met concreet advies aan 10 stakeholders
In opdracht van de sectortafel voortgezet onderwijs heeft Voion daarom laten onderzoeken welke rollen leraren vervullen en welke bijdrage die rollen leveren aan hun loopbaanontwikkeling.
‘Onderwijs aan het werk 2018. Analyses, feiten en visies over werken in het onderwijs’ Zo heet de nieuwe veelomvattende publicatie die onder redactie van de bijzonder hoogleraren dr. Frank Cörvers en dr. Marc van der Meer tot stand is komen.
SWOT-analyse van de arbeidsmarkt in het voortgezet onderwijs
In dit onderzoek van Regioplan (i.o.v. de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs) is een analyse gemaakt van de ontwikkelingen aan de lerarenopleidingen tussen 2013 en 2016 (december 2017)
Een onderzoek naar onbevoegd lesgeven in het voortgezet onderwijs.
Vergelijking van het loon van leraren en schoolleiders in het voortgezet onderwijs met de marktsector, 2006-2015
Een inventarisatie van eerdere projecten en maatregelen ter vermindering van lerarentekorten in het po, vo en mbo