Het landelijk Onderwijsloket is het centrale informatiepunt waar iedereen informatie kan vinden over opleidingsroutes en werken in alle sectoren van het onderwijs. Bezoekers die zich oriënteren op een baan in het onderwijs, worden er op een overzichtelijke manier op weg geholpen. Met informatie op de website, maar ook met persoonlijk advies. Dit landelijke, onafhankelijke platform is ontwikkeld op initiatief van de Vereniging Hogescholen (VH) en de Universiteiten van Nederland (UNL) in samenwerking met het ministerie van OCW. Voor meer informatie: www.onderwijsloket.com
Regionale loketten
Ook in de regio’s zijn regionaal aanspreekpunten of informatieloketten voor geïnteresseerden die willen werken in het onderwijs. Bij de meeste loketten kun je contact opnemen voor persoonlijk advies. Hieronder staat een overzicht van de regionale loketten voor potentiële nieuwe docenten die geïnteresseerd zijn in een baan in het voortgezet onderwijs:
Op de landelijke website van het Onderwijsloket wordt een overzicht bijgehouden van alle regionale onderwijsloketten voor het po, vo en mbo.
Een regionaal loket oprichten?
In de publicatie ‘De regionale aanpak van personeelstekorten’ kijken we terug op een uitgebreide selectie van succesvolle activiteiten binnen de RAP-regio’s en bieden we u kennis en praktijkvoorbeelden over de aanpak bij het werven, matchen, opleiden en professionaliseren van onderwijspersoneel.
In deze podcast Zin in lesgeven bespreken Robert Jacobs, Judith Boetzkes-Bergmans en Henk Versluis wat het Onderwijsloket doet, van oriëntatie tot matching en opvang binnen scholen. Waarbij Judith vooral bezig is met de oriëntatie en Henk als ‘bovenbestuurlijk matcher’ de mensen na de oriëntatie koppelt aan scholen en opleidingen.
Ans Koster - Schulte en Gerda Oedzes zijn beiden werkzaam in het voortgezet onderwijs, maar daarnaast werken zij ook aan het werven en het behoud van nieuw personeel in de provincie Groningen. In de podcast Zin in lesgeven spreken zij over de aanpak van het personeelstekort in de provincie Groningen, wat een school interessant maakt voor zij-instromers en waardoor zij-instromers interessant zijn voor de school.
14 vo-scholen, het mbo en de lerarenopleidingen in Drenthe werken in de RAP-regio Noorderwijzer hecht samen aan de uitdagingen van de leerlingendaling, het personeelstekort en goed werkgeverschap.
Tijdens een kennisbijeenkomst van SOM discussieerden projectleiders van verschillende RAP-regio’s over de vraag of en hoe er meer samengewerkt kan worden met het voortgezet onderwijs.
De regio Leiden, Duin- en Bollenstreek is begin 2020 gestart met een regionaal loket om meer docenten uit nieuwe doelgroepen aan te trekken voor het voorgezet onderwijs.
Projectleiders van regionale onderwijsloketten in Zeeland en Nijmegen vertellen hoe ze in samenwerking met po, vo, mbo en hbo het lerarentekort aanpakken.