Voor een succesvolle aanpak van het personeelstekort en/of -overschot is (regionale) samenwerking én inzicht nodig in de vakken of functies waarbij op de middellange termijn een tekort of juist een overschot ontstaat. Niet alleen op het niveau van het team, de vestiging of school, maar ook op bestuursniveau of in de regio. Op die manier is het mogelijk om gefundeerd (gezamenlijk of regionaal) strategisch personeelsbeleid te maken en gerichte maatregelen ten aanzien van de (kwantitatieve en kwalitatieve) personeelsbezetting – zowel wat betreft instroom, doorstroom als uitstroom - van personeel in gang te zetten.
Scenariomodel-VO
Het Scenariomodel-VO is een instrument waarmee scholen snel goed zicht krijgen op leerlingenaantallen en de personeelscapaciteit nu en in de toekomst. In de Mijn Regio Omgeving in het model maakt u samen met andere scholen en/of besturen een gezamenlijk (regionaal) scenario voor strategische personeelsplanning.
Succesvolle samenwerking
In het artikel Hoe organiseer je strategische personeelsplanning in de RAP-regio leest u wat nodig is om in de regio succesvol samen te werken op het gebied van strategische personeelsplanning.
Meer inspiratie
Wilt u het strategisch personeelsbeleid binnen uwbestuur of school verder versterken? Ga aan de slag met de inspiratiebundel ontwikkeld door Berenschot in opdracht van het ministerie van OCW voor school- en teamleiders, bestuurders en HR-professionals.
In totaal heeft 77 procent van de 1.700 medewerkers van Achterhoek VO een vast contract, een bijzondere ontwikkeling in een krimpregio. Volgens bestuursvoorzitter Maria van Hattum en bestuurslid Monic Schijvenaars is dat alleen mogelijk door slimmer te organiseren in werving en behoud en door een sterk gevoel van collectiviteit te ontwikkelen.
In de publicatie ‘De regionale aanpak van personeelstekorten’ kijken we terug op een uitgebreide selectie van succesvolle activiteiten binnen de RAP-regio’s en bieden we u kennis en praktijkvoorbeelden over de aanpak bij het werven, matchen, opleiden en professionaliseren van onderwijspersoneel.
De RAP-regio Nijmegen pionierde al vroeg met strategisch hrm en strategische personeelsplanning. Voormalig hoofd P&O van Alliantie VO Nijmegen en Land van Maas en Waal Ronald Bertram en projectleider RAP-regio Nijmegen Robert Jacobs vertellen hun ervaringen.
Regiodirecteur Yvonne Ouwens en HR Business Partner Mirella Magnin vertellen hoe een goede SPP bruikbaar is van strategisch tot op persoonsniveau, SOM.
In dit artikel van het ministerie van OCW vertellen Christa Segeren (projectleider RAP vo/mbo, regio West-Brabant) en Robert Jacobs (projectleider RAP vo/mbo, regio Nijmegen) wat zij doen om de tekorten in hun regio aan te pakken.
14 vo-scholen, het mbo en de lerarenopleidingen in Drenthe werken in de RAP-regio Noorderwijzer hecht samen aan de uitdagingen van de leerlingendaling, het personeelstekort en goed werkgeverschap.
Hoe voer je het goede gesprek over het onderwijsaanbod in de regio? Dit artikel is gepubliceerd in het VO-magazine, april 2022.
Zodat ze gezamenlijk kunnen anticiperen op de toekomstige arbeidsmarkt in de regio.
In Zuidoost-Brabant onderzoeken zes scholen(gemeenschappen) met in totaal elf vestigingen in de regio, een bestuurlijke fusie.
In de kennisdelingsbijeenkomst van RAP-regio's op 9 december 2020 leerden deelnemers wat nodig is voor het versterken van samenwerking en SPP op regioniveau.
In Zeeland besloten vo-, mbo- en hbo-besturen om vraagstukken op het gebied van strategische personeelsplanning in samenwerking en regionaal aan te pakken.
Veertien onafhankelijke schoolbesturen in Zuidoost-Brabant houden elkaar scherp, inspireren elkaar en werken nauw samen binnen het ORION-netwerk.
Utrechts Stedelijk Gymnasium nam deel aan pilot Strategische Personeelsplanning
Een onderzoek naar de staat van het strategische personeelsbeleid in het voortgezet onderwijs Regioplan, april 2019 In opdracht van het ministerie van OCW