GP Kees Winkelman 6956 LR 1600

Leraar worden

Inleiding

Er zijn verschillende routes om docent in het voortgezet onderwijs te worden. Met een afgeronde lerarenopleiding op hbo- of wo-niveau, kan je meteen voor de klas. Met een hbo- of wo-diploma in een aanverwant schoolvak, is het mogelijk om met een verkorte opleiding een onderwijsbevoegdheid te halen. Ook kan je via een traineeship of zij-instroomtraject leraar worden. Bekijk de informatie hierover op de volgende pagina’s: Wil je weten of je de talenten en vaardigheden hebt voor het onderwijs? Er is een zelftest ontwikkeld, speciaal voor mensen die overwegen om als zij-instromer in het onderwijs aan de slag te gaan. Het is een laagdrempelige test waarmee belangstellenden kunnen nagaan welke vaardigheden er nodig zijn voor een baan als leraar en over welke van deze vaardigheden zij beschikken. Dat helpt hen bij de oriëntatie op een baan als leraar.
>> Naar de zelftest Carrièreswitch naar het onderwijs (voor zij-instromers)

Als je overweegt om in het onderwijs te gaan werken, heb je waarschijnlijk veel vragen. Via het Onderwijsloket vind je veel antwoorden. Ook zijn er verschillende regionale onderwijsloketten. Zij bieden regionale informatie en een regionaal aanspreekpunt. Op de site aanpaklerarentekort.nl wordt een overzicht bijgehouden van de regionale onderwijsloketten.

Meer praktische websites en brochures:
  • Informatiepakket: Aan de slag voor de klas
  • Op de website www.doeietswatertoedoet.nl is meer informatie te vinden over de manieren om via de universiteit leraar te worden. 
  • Ervaar als gastdocent hoe het is om voor de klas te staan. De website www.jet-netloket.nl is een online ontmoetingsplaats waar scholen van het voortgezet onderwijs en (technische) bedrijven elkaar makkelijk vinden om gastlessen en bedrijfsbezoeken te organiseren.
  • Een oriëntatiecursus zoals ‘Zin in lesgeven’ is zinvol als je je serieus wil oriënteren op werken in het voortgezet onderwijs.
  • App.hybridedocent.nl: Wil jij het docentschap combineren met jouw huidige baan, binnen of buiten het onderwijs? Vul dan deze tool in van het Expertiscentrum Hybride docent en krijg een beeld van hoe een hybride carrière er voor jou uit kan zien!
  • De website van de Rijksoverheid geeft informatie over hoe je leraar kunt worden en welke onderwijsbevoegdheid je voor een bepaald vak nodig hebt.
  • De website van de VO-raad en Voion geven informatie over het lerarentekort in het voortgezet onderwijs.

Instrumenten

  • Handreiking Aan de slag voor de klas

    De reis van bank of verzekeraar naar een baan in het onderwijs verschilt per individu en ook tussen regio’s kan er verschil zitten in hoe de onderdelen worden aangeboden en wie daar welke rol in heeft. De handreiking Aan de slag voor de klas! beschrijft de stappen om werknemers veilig te laten oversteken naar een nieuwe carrière in het onderwijs.

  • Handreiking hybride professionals

    Handige informatie en tools voor zowel de hybride professional als de werkgever. Met de visietool voor werkgevers kunt u als (onderwijs)werkgever uw visie op hybride professionals bepalen.

  • Informatiepakket Aan de slag voor de klas

    Informatiepakket voor zij-instromers die aan de slag willen voor de klas. Deze ‘brochure’ bevat informatie over het Nederlandse onderwijssysteem en over de opleidingsmogelijkheden voor zij-instromers.

  • Ontwikkelmodel regionaal loket

    De kijkwijzer ‘Inrichten van een regionaal loket op basis van het DOR-model’ is bedoeld om regio’s in dit proces te ondersteunen.

  • Zelftest ‘Carrièreswitch naar het onderwijs’

    De zelftest ‘Carrièreswitch naar het onderwijs’ is een laagdrempelige test die helpt bij de oriëntatie op een baan als leraar.

Inspiratie

Onderzoeken