Op deze pagina vindt u artikelen en verhalen uit de praktijk over zij-instroom.
Werven van zij-instromers:
- Zij-instromer of hybride docent maken onderwijs aantrekkelijker
Rosanne Koops, coördinator ‘Opleiden in de School’ bij ROC Midden Nederland en Peter van der Zwaal, projectleider bij de RAP-regio’s Rijnmond en in en om het Groene Hart en Leraar van Buiten zijn verantwoordelijk voor de werving en begeleiding van hybride docenten en zij-instromers voor het mbo en voortgezet onderwijs in hun eigen regio. Het aanbod van werknemers van buiten die geïnteresseerd zijn in het onderwijs is redelijk groot, vertellen zij. Toch wordt de match tussen zij-instromer of hybride docent en schoolorganisatie nog niet op grote schaal gemaakt.
- Docenten werven in het technisch domein - Rijnmond
Hogeschool Rotterdam werkt samen met TechForce Rijnmond om met gerichte voorlichtingsacties nieuwe docenten in het technisch domein te werven. Dit project heeft cofinanciering ontvangen uit de Stimuleringsregeling regionale aanpak lerarentekort voortgezet onderwijs van Voion (2018/2019).
- Technische docenten Steenwijkerland-Weststellingwerf
Het doel van het project 'Technische docenten Steenwijkerland-Weststellingswerf' is om werknemers in techniek en ICT de mogelijkheid te bieden om een weloverwogen keuze te maken voor een eventuele overstap naar het onderwijs. Dit project ontving cofinanciering via de Stimuleringsregeling oriëntatietrajecten zij-instomers van Voion (2018/2019).
Begeleiding van zij-instromers:
- Assessmentcentrum voor zij-instromers
Hbo-lerarenopleiding zet samen met vo-scholen in Friesland en Groningen een assessmentcentrum op voor zij-instromers in het vo. Het project Assessmentcentrum voor zij-instromers ontving cofinanciering via de Stimuleringsregeling regionale aanpak lerarentekort voortgezet onderwijs van Voion.
- Zin in lesgeven
Met de cursus ‘Zin in lesgeven’ kunnen zij-instromers zich serieus oriënteren op werken in het voortgezet onderwijs.
- Een warm welkom voor zij-instromers en andere doelgroepen in het onderwijs
Goede informatie, weten wat je kunt verwachten, volop mogelijkheden om mee te lopen op een school, een warm welkom en vooral: persoonlijke aandacht en begeleiding. Dat willen mensen die belangstelling tonen voor een baan als docent in het onderwijs. Op veel punten kunnen de regionaal samenwerkende partijen het makkelijker maken voor die geïnteresseerden om daadwerkelijk zij-instromer te worden.
- ‘Zij-instromers begeleiden in sectoroverstijgende samenwerking’
Met een zij-instromer haal je als school een vakexpert in huis, die een nieuwe vibe in je team kan brengen. Dat is ook de valkuil: een andere dynamiek die ontstaat en de mate van acceptatie. Want het succes valt of staat met de plaatsing op scholen: investeer je, stel je fte’s beschikbaar en sta je open voor zij-instromers?
Verhalen van zij-instromers
- Zij-instroom uitgelicht: kersverse docenten aan het woord over hun nieuwe loopbaan
Hoe is het om als nieuwe docent via een zij-instroomtraject een tweede loopbaan in het voortgezet onderwijs te starten? De regio Leiden, Duin- en Bollenstreek startte begin 2020 met een regionaal loket om getalenteerde professionals uit andere doelgroepen aan te trekken voor het voortgezet onderwijs. Maar liefst 20 enthousiastelingen zijn na het selectietraject aan de slag gegaan. Zo ook Ruud van Santen en Luuk van Dam.
Meer verhalen over zij-instroom:
-
Duurzaam integreren zij-instroom
Wat zijn de ervaringen van de RAP-regio’s met zij-instroom en wat is volgens hen nodig om de inzet van ‘docenten van buiten’ te stimuleren? Jaap Willem Westhoek (RAP-regio het Groene Hart), Marius Bilkes (RAP-regio Leiden en Duin & Bollenstreek) en Roel Fleurke (RAP-regio Noorderwijzer) delen hun ervaringen. Ze zijn het over één ding eens: de discussie over waaróm je als bestuur een zij-instromer aan wilt stellen, is nog niet goed gevoerd.
- Het docententekort in de technische beroepsgerichte profielen vmbo: een driedubbele uitdaging
Docenten gezocht voor Sterk Techniekonderwijs. Magazine: De Nieuwe Meso, december 2020.
- RAP van start in vo/mbo
Op 2 september 2020 organiseerde Voion bijeenkomsten voor projectleiders vo/mbo van RAP-regio's om kennis te maken met collega's in aanpalende regio's en kennis te delen over de opzet en organisatie van het regionaal informatiepunt of loket, oriëntatiebijeenkomsten voor geïnteresseerden en mogelijkheden in aanpalende regio's. In dit artikel leest u hier meer over.