GP Kees Winkelman 6956 LR 1600

Professionalisering en afspraken in de CAO VO

De CAO VO verplicht scholen om een deel van hun budget te besteden aan de professionalisering van hun personeel. Jaarlijks wordt ten minste 10% van de personele lumpsum besteed aan deskundigheidsbevordering en professionaliseringsactiviteiten in tijd en geld.

Ook hebben OOP’ers een persoonlijk basisrecht in uren en in geld:

  • Een fulltime OOP’er heeft recht op minimaal 40 klokuren voor scholing. Daarnaast kan je mogelijk 43 extra uren inzetten. Dit moet onderbouwd worden met een professionaliseringsplan.
  • Een oop’er heeft per schooljaar recht op € 600 voor deskundigheidsbevordering en professionaliseringsactiviteiten. Hij/zij kan zelf beslissen hoe hij dit budget inzet.

Opgedragen professionaliseringsactiviteiten vinden plaats binnen de jaartaak van de werknemer. De kosten hiervan in tijd en/of geld komen voor rekening van de werkgever.

In de CAO VO zijn verder de volgende afspraken gemaakt over de professionalisering van het onderwijsondersteunend personeel:

  • Ontwikkelgesprekken: Tijdens deze gesprekken zijn werkdruk en loopbaanontwikkeling een vast onderwerp op de agenda. Dit is vastgelegd in art 18.3 van de CAO VO 2023-2024. Het is belangrijk om actief deel te nemen aan deze gesprekken en je wensen en ambities duidelijk te maken.
  • Persoonlijk professionaliseringsplan: In art 16.3 van de CAO VO 2023-2024 staat: De werknemer maakt over zijn deskundigheidsbevordering en persoonlijke professionaliseringsactiviteiten ten minste eenmaal per 3 jaar afspraken met zijn leidinggevende. De afspraken worden schriftelijk vastgelegd in een persoonlijk professionaliseringsplan. In de gesprekkencyclus wordt aandacht besteed aan de voortgang van de gemaakte afspraken.
    In dit artikel in de CAO VO staat ook beschreven waarover in ieder geval afspraken worden gemaakt, zoals welke professionaliseringsactiviteiten je wilt volgen en op welke wijze deze bijdragen aan jouw wensen voor professionele ontwikkeling. Ook staat in dit artikel dat bepaalde werknemers recht hebben op een EVC-traject of het recht om een startkwalificatie te halen (zie hieronder).
  • Structureel werkoverleg: De cao benadrukt het belang van regelmatig werkoverleg voor onderwijsondersteunend personeel, vooral voor degenen met toezichthoudende taken. Dit biedt een platform om ideeën te delen en betrokken te zijn bij besluitvormingsprocessen.
  • Scholing en training: vo-scholen zijn verplicht om jaarlijks middelen beschikbaar te stellen voor deskundigheidsbevordering en professionaliseringsactiviteiten. Daarnaast staat in art 16.4 CAO VO 2023-2024: Een werknemer in de functiecategorie OOP heeft recht op 40 klokuren. Dit basisrecht wordt verhoogd met 43 uren indien deze aanvullende uren onderbouwd worden met een professionaliseringsplan. Een werknemer mag zelf bepalen, in overleg met de leidinggevende en vastgelegd in het persoonlijk professionaliseringsplan, hoe hij/zij het basisrecht in zet.

EVC-traject of startkwalificatie
Werknemers met een opleiding tot en met mbo-niveau krijgen de gelegenheid om een EVC-traject te volgen. EVC staat voor Erkenning Verworven Competenties. In het EVC-traject worden kennis en kunde gevalideerd en officieel erkend. Het resultaat wordt vastgelegd in een Ervaringscertificaat. Indien nodig kan dat na 5 jaar worden herhaald. Heb je een opleiding tot en met mbo-2-niveau (entree-opleiding of basisberoepsopleiding) dan komen de kosten hiervoor die het persoonlijk basisrecht overschrijden, voor rekening van de werkgever. Werknemers met een opleiding lager dan mbo-2-niveau krijgen de gelegenheid om een startkwalificatie te behalen op kosten van de werkgever.