VOION Haganum 2144

Publicaties

Functiemix vo – Ontwikkelingen 2018 - 2023

donderdag 6 maart 2025 | Onderwijsarbeidsmarkt | Algemeen Voion

Betreft: Rapportage van de ontwikkelingen die de functiemix in het vo in de periode 2018 - 2023 heeft doorgemaakt.
Door:
Voion
Datum:
november 2024

In het vo kan een leraar benoemd worden in een LB-, LC-, LD- of LE-functie. De verdeling van leraren over de salarisschalen heet de functiemix. Voor de scholen is de functiemix een instrument om invulling te geven aan strategisch personeelsbeleid. De kern van de functiemix is het creëren van verschillende functieniveaus voor leraren, met een duidelijke loopbaanstructuur. Dit moet bijdragen aan een betere beloning en erkenning van leraren, afhankelijk van hun ervaring, kwalificaties en prestaties. Leerkrachten kunnen hierdoor carrière maken voor de klas en in de school.

In de CAO VO 2023 -2024 (artikel 5.2, lid 2) hebben de sociale partners afgesproken de ontwikkelingen van de functiemixpercentages op sectorniveau te monitoren en bij een dalende landelijke trend passende afspraken overeen te komen.

Startsituatie en ontwikkeling functiemix vo
De verdeling van de functiemix is in 2023 ten opzichte van 2018 in lichte mate veranderd. Over de gehele periode is een lichte stijging (1,3 procentpunt) zichtbaar van het aandeel LB-docenten, een vrijwel even grote stijging (1,5 procentpunt) van het aandeel LC-docenten en een aanzienlijker daling (-3,0 procentpunt) in het aandeel LD-docenten.

In het rapport is te zien hoe de functiemix in het voortgezet onderwijs zich in de periode tussen 2018 en 2023 heeft ontwikkeld.

Verschillen tussen schooltypen
Bij twee soorten categorale scholen wijkt het beeld het sterkst af van de sector als geheel:

  • op vmbo-t-scholen is het aandeel LB-docenten het sterkst gestegen en het aandeel LD-docenten het sterkst gedaald van alle schooltypen (LC volgt landelijke trend ruwweg);
  • het praktijkonderwijs laat een daling van het aandeel LB zien, het aandeel LC stijgt juist het sterkst van alle schooltypen en het aandeel LD daalt het minst van alle schooltypen.

Verschillen tussen regio’s
Naar regio (Randstad versus rest van Nederland) zijn de volgende verschillen geconstateerd:

  • Startsituatie: in 2018 hadden Randstedelijke scholen ruim anderhalf keer meer LC-docenten dan niet-Randstedelijke scholen.
  • Ontwikkeling: tussen 2018 en 2023 is het verschil in functiemix tussen Randstad en niet-randstadscholen groter geworden.

Maatwerkafspraken
Op 350 scholen zijn maatwerkafspraken gemaakt; dit is 54% van het totaal aantal scholen (BRIN4-niveau). De ontwikkelingen in de functiemix tussen 2018 en 2023 verschillen enigszins tussen de scholen met en zonder maatwerkafspraken:

  • Ontwikkeling van het aandeel LB-docenten: stijging van het aandeel LB-docenten sterker in de groep mét maatwerkafspraken. Dit is overigens uitsluitend het geval buiten de Randstad.
  • Stijging van het aandeel LC-docenten: deze is sterker in de groep zónder maatwerkafspraken (wederom alleen buiten de Randstad).

Samenhang ontwikkeling functiemix met personeelssamenstelling
Is de personeelssamenstelling op een school van invloed op hoe de functiemix zich heeft ontwikkeld? Daarvoor zijn weinig aanknopingspunten: op veel onderzochte punten is er niet of nauwelijks een samenhang tussen de personeelssamenstelling van een school en de ontwikkeling in de functiemix.

Lees de volledige rapportage 👇

Gerelateerde onderwerpen