GP Kees Winkelman 7273 LR 1600

Ondersteuning

U kunt medewerkers met een chronische aandoening ondersteunen en mee denken over mogelijke aanpassingen in het werk. Een luisterend oor en begrip voor de situatie van uw medewerker helpt om het gesprek in een goede en veilige sfeer te kunnen voeren. U hoeft niet zelf met oplossingen te komen; de regie ligt bij uw medewerker. Wel kunt u met uw medewerker meedenken en hem of haar faciliteren in aanpassingen in het werk die binnen uw organisatie mogelijk zijn.

Schakel deskundigheid in bij maatregelen die hierom vragen. Denk hierbij voor werk(plek)aanpassingen aan een bedrijfsarts, arbeidsdeskundige, ergonoom of ergotherapeut. Voor een betere balans tussen belasting en belastbaarheid kan een arbeids- of A&O-deskundige van dienst zijn. Bij meer mentale vraagstukken zijn bijvoorbeeld de bedrijfsmaatschappelijk werk of A&O-psycholoog de aangewezen gesprekspartners. Dit kan het werk voor de betreffende medewerker gemakkelijker maken en beter vol te houden.

Als leidinggevende heeft u grote invloed op iemands werkvermogen. Zorg ervoor dat de medewerker weet dat hij of zij bij u terecht kan. Hierdoor zal de medewerker (sneller) aan de bel trekken als dat nodig is.

Tabel: Tien tips voor leidinggevenden wat te doen wanneer een medewerker door een chronische aandoening (tijdelijk) niet of minder kan werken en dreigt uit te vallen (CIP, Managent tips – Werk en chronische aandoeningen).

 

 

 

 

De Tien Tips Chronische Aandoening