GP Kees Winkelman 7273 LR 1600

Gevolgen voor het werk

Medewerkers die mantelzorgers zijn vertellen dit lang niet altijd op hun werk. Mantelzorg verlenen is vanzelfsprekend en het is privé. Het is dan ook niet vreemd dat 44% van de leidinggevenden en 27% van de (directe) collega’s niet op de hoogte zijn van mantelzorgers binnen hun team (Stichting Werk en Mantelzorg, monitor 2020). En dit terwijl bespreekbaarheid, steun en begrip op de werkvloer juist belangrijke voorwaarden zijn voor een goede balans.

Mensen die in het vo werken en daarnaast mantelzorger zijn, kunnen overbelast raken. Mantelzorg kun je niet stoppen of uitzetten, het gaat 24/7 door. Daardoor zijn medewerkers er soms ook op het werk nog mee bezig, bijvoorbeeld als ze moeten bellen met een arts, een zorgwinkel of de gemeente om iets te regelen of aan te vragen. Van de 45-plussers in het vo, geeft 11,4% aan dat zij langer zouden kunnen doorwerken en 9,1% dat zij langer zouden willen doorwerken als ze minder zorgtaken zouden hebben voor familie of andere naasten (NEA, 2022). Het is dan ook belangrijk om signalen van overbelasting op tijd te signaleren. Mantelzorgers kunnen verschillende klachten krijgen.

Dit zijn signalen waar je als leidinggevende op kunt letten: 

  • Meer spanning, irritatie, stress;
  • Vermoeide indruk, concentratieproblemen;
  • Vaker te laat komen en stipt op tijd vertrekken, nooit even blijven hangen;
  • Geen deelname aan sociale activiteiten buiten werktijd;
  • Behoefte aan afzondering en sombere stemming;
  • Verwaarlozing van het uiterlijk.

Mantelzorgers die last hebben van deze klachten, presteren vaak ook minder goed. Daarnaast hebben ze als ze thuiskomen van hun werk, onvoldoende gelegenheid om uit te rusten en om op te laden. Dat heeft invloed op hun inzetbaarheid op het werk. Ze lopen risico uit te vallen door overspannenheid of burn-outklachten of ze melden zich ziek omdat ze het allemaal niet meer georganiseerd krijgen. Om dat te voorkomen, moeten deze medewerkers weer een goede balans zien te vinden tussen werk en privé. Als leidinggevende kun je daarbij helpen. Aandacht en begrip zijn belangrijk, net als informatie over verlofregelingen en bemiddeling bij het regelen van een mantelzorgmakelaar. Mantelzorg.nl raadt medewerkers die mantelzorg verlenen dan ook aan om hun situatie met hun leidinggevende, arboarts en collega's te bespreken.

Daarnaast zijn flexibiliteit en maatwerk essentieel. Medewerkers die werk en mantelzorg goed kunnen combineren, ervaren vijf keer minder gezondheidsklachten en melden zich acht keer minder vaak ziek.