De overgang leidt bij een grote groep vrouwelijke medewerkers tot (soms ernstige) verschijnselen die van invloed zijn op hun persoonlijk leven en werk. Het bespreken van de overgang tussen leidinggevende en medewerker is van groot belang om gezamenlijk te kijken of ondersteuning nodig is en of aanpassingen in het werk of de omgeving mogelijk zijn. Toch blijkt juist rondom het thema ‘overgang’ een taboe te heersen dat een goed gesprek tussen medewerker en leidinggevende in de weg staat. Onderzoekers van de Hogeschool Utrecht geven daarvoor twee redenen:
Vaak zijn de leidinggevenden of collega’s jonger. Het bespreken van overgangsklachten met jonge collega’s is extra moeilijk, omdat vrouwen zich dan gestigmatiseerd voelen als ‘oude werknemer’. Ze voelen dan extra de afstand in leeftijd.
Als het gaat om oplossingen (in het werk of de omgeving) voor overgangsklachten is het gesprek tussen leidinggevende en de vrouwelijke werkgever juist belangrijk. Voion heeft de Gesprekswijzer bij ingrijpende levensgebeurtenissen ontwikkeld om een open dialoog te voeren waarbij er aandacht is voor wat de medewerker nodig heeft én onderzocht wordt wat er mogelijk is vanuit het team en de organisatie.
Verder naar: