GP Kees Winkelman 7527 LR 1600

Gevaarlijke stoffen

Inleiding

In school, vaak in praktijklokalen, zijn gevaarlijke stoffen aanwezig; stoffen die licht ontvlambaar zijn, kunnen ontploffen, giftig zijn of een bijtende werking hebben zoals sterke zuren en sterke basen. Om ernstige gevaren voor de veiligheid (brand en explosie) en de gezondheid (giftige werking) te voorkomen zijn de juiste technische en organisatorische maatregelen nodig. Het niet (goed) gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen en het ontbreken van doelmatig onderhoud kunnen leiden tot blootstelling en daarmee tot een verhoogd risico.
Zowel bij gebruik als bij opslag van gevaarlijke stoffen kunnen acute risico’s optreden. Voor leerlingen, die wat betreft hun gedrag en lichaam nog sterk in ontwikkeling zijn, kan een ongewenste blootstelling en de schade daardoor een veel groter effect hebben dan bij een volwassene. Het is dus van belang om voorzieningen te treffen voor als het een keer misgaat.  

Normen gevaarlijke stoffen
Werknemers en leerlingen moeten weten met welke stoffen ze werken, hoe ze ermee moeten omgaan en hoe de stoffen opgeslagen moeten worden. De minimumeisen voor het gebruik en de opslag van gevaarlijke stoffen vindt u in de Arbocatalogus-VO:   

Wegwijzer gevaarlijke stoffen
De Wegwijzer gevaarlijke stoffen van TNO is een hulpmiddel om op een gestructureerde wijze maatregelen te treffen om gezond en veilig te werken met gevaarlijke stoffen. Als u weet of vermoedt dat medewerkers te maken hebben met gevaarlijke stoffen tijdens het werk, kunt u met het doorlopen van de stappen de gevaren in kaart brengen en een plan opstellen om de knelpunten aan te pakken. Na het beoordelen van de blootstelling en het bedenken en selecteren van oplossingen, kunt u aan de slag met implementeren van de veilige werkwijze. De wegwijzer sluit af met een beschrijving hoe de oplossingen geëvalueerd en geborgd kunnen worden.

Meer informatie:       

Zie ook de subpagina's: