Voion LVO NL 1366

Tips voor de preventiemedewerker

Elke school (werkgever en P(G)MR) moet preventiemedewerkers aanwijzen: deskundige werknemers die helpen bij de organisatie van een veilige en gezonde school. Bent u zo'n werknemer die preventietaken heeft gekregen? Dan bieden wij u hier enkele tips die u helpen bij het oppakken van deze taken. Ook de meer ervaren preventiemedewerker kan met onderstaande tips zijn voordeel doen. Bijvoorbeeld voor een goede start in het nieuwe schooljaar.  

Vijf praktische tips:
  1. Weet welke veiligheids- en gezondheidsrisico’s er in uw school aanwezig zijn.
    Ga met de RI&E in de hand eens een kijkje nemen in het praktijklokaal, machinale of scheikundekabinet en laat u informeren door de vakdocent en/of toa’s.

  2. Een nieuwe RI&E uitvoeren?
    Maak gebruik van de Arboscan-VO, het branche-erkende RI&E-instrument voor het voortgezet onderwijs.
     
  3. Maak gebruik van de ervaring van andere preventiemedewerkers in het voortgezet onderwijs.
    In de Arbocatalogus-VO vindt u praktische oplossingen van scholen voor de meest voorkomende arbeidsrisico’s in het voortgezet onderwijs. U kunt contact opnemen met de projectleiders van de schoolvoorbeelden, zodat u het wiel niet zelf hoeft uit te vinden. Ook kunt u ervaring uitwisselen met collega’s via bijeenkomsten van Voion. Zie voor alle data onze agenda.
     
  4. Vergaar kennis via www.arbocatalogus-vo.nl
    Informatie over de wettelijke arbo-eisen en -normen die gelden voor het voortgezet onderwijs vindt u in de Arbocatalogus-VO. Tevens biedt de Arbocatalogus-VO praktische beschrijvingen van oplossingen om een veilig en gezond werkklimaat te creëren.
     
  5. Cursus
    Ook kunt u deelnemen aan een van de cursussen voor preventiemedewerkers. Zie voor alle data onze agenda.