Weet u welke aspecten van uw verzuimbeleid u goed heeft geregeld? Doe de Check-verzuimaanpak en u krijgt een advies over hoe u uw verzuimbeleid kunt verbeteren.
De Re-integratiegids-VO is digitaal hulpmiddel waarbij makkelijk en snel kan worden opgezocht wat u kan en/of moet doen in het geval van ziekte, arbeidsongeschiktheid, ontslag en werkloosheid.
Sluitende aanpak biedt werkgevers drie praktische instrumenten om werknemers zo snel en zo optimaal mogelijk te re-integreren en daarmee het verzuim mogelijk te bekorten.
In de Verzuimbenchmark-VO kunt u de verzuimcijfers van uw school bekijken en vergelijken met andere scholen.
In een verzuimstappenplan staat van week tot week wat werkgever en werknemer moeten doen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid.
In 2018 had Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) een hoog ziekteverzuim ten opzichte van de landelijke cijfers. De scholenkoepel met zeven middelbare scholen wist dit in vijf jaar terug te dringen tot ongeveer 5,2% nu. Voorzitter van het college van bestuur Thieu Kikken en Nadine Soons, adviseur gezondheidsmanagement, vertellen hierover.
De Goudse Scholengemeenschap Leo Vroman wist het ziekteverzuim binnen vier jaar van 8% naar 3% te brengen. Niet met rigoureuze veranderingen, maar met meer contactmomenten en aandacht.
De Dunamare Onderwijsgroep introduceerde in 2019 een generatieregeling die door de hele onderwijsgroep werd gedragen.
OSG Singelland zet mediation in als HR-instrument dat ziekteverzuim en langdurig uitval moet voorkomen.
De Mondia Scholengroep voert gericht beleid op duurzame inzetbaarheid van zijn medewerkers.
Pompeblêd Scholengroep heeft een re-integratieconsulent in dienst die, met succes, mensen die langdurig ziek of werkloos zijn weer aan het werk helpt.
Acht jaar geleden bereikte het ziekteverzuim op het Montessori College Nijmegen met ruim 11 procent een hoogtepunt.
Lentiz Onderwijsgroep ontwikkelt een cultuur waarin de verantwoordelijkheden tussen werkgever en werknemer gedeeld worden, ook op de werkvloer.
De verzuimcijfers moesten omlaag op Praktijkonderwijs (PRO) Almere. Ze gingen aan de slag met een nieuwe verzuimaanpak.
Psychische klachten zijn de belangrijkste reden voor ziekteverzuim in het voortgezet onderwijs.
Betreft: Onderzoek naar de arbeidssituatie van werknemers. Uitgevoerd door: TNO en CBS in samenwerking met het ministerie van SZW, mei 2024.
Betreft: Onderzoek naar de arbeidssituatie van werknemers. Analyse van gegevens uit de NEA voor het voortgezet onderwijs. Bron: NEA 2022 Tabellen sector onderwijs TNO. Uitgave: Voion, februari 2024.
Betreft: tweejaarlijks onderzoek naar de ontwikkeling van de kwaliteit van arbeid in Nederland. In opdracht van: ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Uitgevoerd door: TNO, maart 2023.
Een visie op arbobeleid voor de komende jaren. Uitgave ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 30 oktober 2023.
Betreft: Onderzoek op basis van DUO data naar welke factoren een (belangrijke) rol spelen in het ziekteverzuim. Uitgave: SEOR BV. In opdracht van: In opdracht van het ministerie van OCW en Voion, mei 2023.
Betreft: Onderzoek naar inzicht in activiteiten van de middelen, betrokkenheid en afstemming van de plannen en knelpunten bij planvorming en uitvoering. In opdracht van: Ministerie van OCW. Uitgevoerd door: Regioplan, oktober 2022.
Beknopte samenvatting van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) voor het voortgezet onderwijs. Voion, juni 2022.
Onderzoek naar de invloed van de coronamaatregelen op de daling van het ziekteverzuim van het onderwijzend personeel in 2020. Uitgevoerd door: Voion, december 2021.
De (arbeidsmarkt)positie van oudere leraren in het primair onderwijs en oudere docenten in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs in beeld. Uitgevoerd door: CAOP, CentERdata en MOOZ, januari 2021.
SWOT-analyse van de arbeidsmarkt in het voortgezet onderwijs