In 2023 is het ziekteverzuimpercentage en de meldingsfrequentie onder het onderwijzend personeel (OP) en het onderwijsondersteunend personeel (OOP) gedaald ten opzichte van 2022, maar nog wel (iets) hoger dan voor de coronapandemie in 2019. Daarnaast is het percentage werknemers dat zich niet ziek heeft gemeld in 2023 gestegen. Daarmee lijkt 2022 een piek in het ziekteverzuim te worden waarvan het voortgezet onderwijs zich in 2023, in de volle breedte (zowel mannen als vrouwen, in alle functiegroepen en in alle leeftijdscategorieën), begint te herstellen.
Het voortgezet onderwijs laat daarmee hetzelfde beeld zien als in heel Nederland. Het landelijke verzuimpercentage daalde in 2023 met 0,3 procentpunt naar 5,3% en is daarmee ook nog hoger dan voor de coronapandemie met 4,4% in 2019 (Bron: CBS).
Tabel: ziekteverzuimgegevens onderwijzend personeel en directie (OP) voortgezet onderwijs
Tabel: ziekteverzuimgegevens ondersteunend personeel (OOP) voortgezet onderwijs
Verzuimcijfers uitgesplitst naar kenmerken
In het rapport Verzuimcijfers 2023 voortgezet onderwijs zijn de verzuimcijfers uitgesplitst naar personeels- en schoolkenmerken, zoals leeftijd, geslacht, aanstellingsomvang, verstedelijking, schoolgrootte en schooltype.
Verzuimcijfers per school
De verzuimcijfers per school zijn beschikbaar via de Verzuimbenchmark-VO. In de verzuimbenchmark kunnen scholen de meldingsfrequentie en het verzuimpercentage vergelijken met dat van - qua type overeenkomstige - andere scholen.