Leerlingen opvangen, ouders te woord staan en zaken bestellen. Dat is nog maar een kleine greep uit wat conciërges allemaal doen. In de podcast Zin in lesgeven vertellen twee conciërges, René van Nunspeet van het Corbulo College in Voorburg en Martijn Nieuwstraat van het Maris College Waldeck in Den Haag, hoe divers hun werk is. “Je bent voortdurend aan het schakelen”, zegt Martijn. “Zo hang je een schilderij op en dan help je weer een leerling met het openen van zijn kluisje. Elke dag is anders.”
Zij-instromers
Beide conciërges zijn zij-instromers. Martijn regelde achttien jaar – voordat hij als conciërge begon – allerlei facilitaire zaken bij de politie. “Twee jaar geleden vroeg ik mezelf af of ik dit werk nog lang vol zou houden. Het antwoord daarop was: nee. Omdat ik het leuk vind om met kinderen te werken, ben ik op zoek gegaan naar een baan in het onderwijs. Daar heb ik zeker geen spijt van”, zegt hij met een glimlach. Daarentegen kwam René – nadat hij een lange tijd als tussenpersoon op een assurantiekantoor werkte – via vrijwilligerswerk op het Diamant College in aanraking met het onderwijs. Van het een kwam het ander. “Op een gegeven moment werd mij gevraagd of ik een vaste baan als conciërge op het Corbulo College wilde. Dat wilde ik maar al te graag.”
Gek op kinderen
René en Martijn werken graag met kinderen. Martijn vertelt: “Ik ben conciërge van de onderbouw van onze vmbo-school en ken alle 150 leerlingen. Het opbouwen van een band met leerlingen is erg belangrijk. Dat doe ik door vriendelijk te zijn en begrip en respect te tonen. Ik luister naar de problemen van leerlingen en oordeel niet van tevoren. Zo adviseer ik bijvoorbeeld kinderen om een andere houding aan te nemen. Dat eens uit te proberen. Vaak nemen ze die adviezen van me aan. Zo zorg ik ervoor dat niet alleen leerlingen, maar ook docenten en andere collega's een leuke dag hebben.”
Op de school van René werken ze ook aan een goede band met leerlingen. “Regelmatig ontvang ik samen met een collega ’s ochtends vroeg leerlingen bij de ingang van onze school. We zeggen dan ‘goedemorgen’ en zien meteen wat er speelt. Komen ze rustig binnen? Zijn ze vrolijk of verdrietig?”
De rust bewaken
Volgens alle twee is het bewaken van de rust de belangrijkste taak van een conciërge. “René noemt een voorbeeld: “Zo houden iedere keer twee andere docenten en ik tijdens de pauzes in de gaten dat leerlingen de kantine netjes achterlaten. Ook zijn er leerlingen die om toerbeurt na de pauzes meehelpen om de kantine schoon te houden.” Martijn vult aan: “Soms komt het voor dat een docent een leerling de klas uitstuurt, maar dat die leerling dat niet doet. Dan vraagt de docent mij om ervoor te zorgen dat deze leerling alsnog de klas uitgaat. Dan vraag ik de leerling om naar de gang te komen. En daarbij ga ik de strijd met de leerling niet aan om het rustig te laten verlopen.”
Een dag meedraaien op school
De twee conciërges sluiten af met tips voor mensen die zich afvragen of werken in het onderwijs iets voor hen is. René raadt aan om een dag mee te draaien op een school. “Dan weet je wat er allemaal bij komt kijken.” En Martijn drukt op het hart: “Als je het leuk vindt om met kinderen te werken, kijk dan of het onderwijs bij je past. Het geeft je namelijk veel voldoening.”
Luister naar de podcast
In deze podcast Zin in lesgeven gaan Arend Jan Zwarteveen en Peter van der Zwaal in gesprek met René van Nunspeet en Martijn Nieuwstraat. Zij vertellen hoe veelzijdig hun werk als conciërge is. Het gesprek levert een mooi beeld op van het leven in een school.
Podcast Zin in lesgeven
Peter van der Zwaal en Arend Jan Zwarteveen maken samen de podcast Zin in lesgeven. Peter is docent en programmaleider Leraar van Buiten en Arend Jan is docent, trainer en onderzoeker bij de lerarenopleiding van Hogeschool Windesheim. Ze bespreken de overstap met second-career teachers (zij-instromers), met begeleiders van deze docenten, met schoolleiders, beleidsmakers, onderzoekers en nog veel meer betrokkenen.
Deze podcast is opgenomen in samenwerking met Voion. Meer podcasts die in samenwerking met Zin in lesgeven en Voion tot stand zijn gekomen >>