De balans tussen verantwoordelijkheid nemen en ruimte geven
“Als je een carrièrestap wilt maken, moet je jezelf laten zien en verantwoordelijkheid nemen, maar het is minstens zo belangrijk dat leidinggevenden zekerheid en ruimte geven. Die balans is essentieel”, vertelt Jolanda Post-de Vries, die zich binnen het onderwijs ontwikkelde van HR-medewerker naar senior salarisadministrateur.
Jolanda begon op 19-jarige leeftijd na de MEAO als HR-medewerker bij het Aa-college (nu bekend als het Alfa-college) in Groningen en later in Hoogeveen. Ze kon wel doorstuderen maar wilde liever werken. “Na een aantal jaar kreeg ik echter het gevoel dat ik mijn talenten niet ten volle benutte en vroeg ik aan mijn leidinggevende of ik een Praktijkdiploma Loonadministratie kon behalen. Niet omdat er een specifieke vacature was; ik wilde mijn kansen vergroten.” Omdat Jolanda al een tijd had laten zien wat ze waard is, werd ze gesteund in het volgen van de opleiding en het uitbreiden van haar verantwoordelijkheden. “Uiteindelijk leidde dit tot mijn doorstroom naar een senior functie in personeels- en salarisadministratie (PSA)."
Bij het Alfa-college werd de afdeling PSA gecentraliseerd in Groningen en dat was voor Jolanda aanleiding om na 19 jaar extern verder te solliciteren. In 2010 startte zij bij het Vechtdal College, dat sinds 2013 onderdeel uitmaakt van Landstede Groep. Tijdens haar dienstverband bij het Vechtdal College volgde Jolanda de hbo-studie ‘Vakopleiding Payroll Services’ en dat leidde tot Jolanda’s huidige functie als senior salarisadministrateur. Deze functie biedt haar de kans om nog meer verantwoordelijkheid te nemen. “Ik heb een divers takenpakket, waaronder het adviseren van collega’s, directie en teamleiders over salaris- en pensioenkwesties.’’
Sinds 1 januari 2023 is Jolanda formeel in dienst bij Stichting Bestuur Landstede Groep waar ze verantwoordelijk is voor de salarisadministratie van het Vechtdal College. Daarnaast verricht ze vanuit de serviceorganisatie werkzaamheden voor de gehele Landstede Groep, zoals o.a. het aanleveren van de salarissen en het verzorgen van de pensioen- en loonaangifte. ‘’Ik verricht werkzaamheden ten behoeve van de accountantscontrole en ben betrokken bij nieuwe projecten. Tijdens mijn werk heb ik intern veel contact met mijn collega’s en de directie en extern met instanties zoals het ABP, UWV en de Belastingdienst. Een dynamische en afwisselende baan."
Pensioenambassadeur
In 2020 deed zich een nieuwe kans voor en nam Jolanda de rol van pensioenambassadeur op zich, een nevenfunctie waarin zij namens het ABP pensioengesprekken voert met medewerkers. Een extra verantwoordelijkheid, maar volgens Jolanda vooral een nieuwe uitdaging. "De pensioengesprekken zijn waardevol; bij Landstede Groep kennen we elkaar redelijk goed en ben je meer dan het personeelsnummer. Ik reik mijn collega’s kennis aan en zij kunnen op basis van die informatie hun eigen, persoonlijke keuze maken. Sommige medewerkers hebben geen idee dat ze überhaupt een keuze hebben in de weg naar hun pensionering. Na ons gesprek en het doornemen van de opties zie je dat er veel meer inzicht is gekomen en dat maakt het dankbaar werk."
Invloed van organisatiecultuur
Hoewel persoonlijke motivatie belangrijk is, benadrukt Jolanda dat de organisatiecultuur een cruciale rol speelt in het doorgroeien van onderwijsondersteunend personeel. "Bij het Vechtdal College is de slogan 'Haal meer uit jezelf' een belangrijk uitgangspunt. Dus ook voor het ondersteunend personeel moet er ruimte zijn om zich te ontwikkelen. Heel belangrijk is bijvoorbeeld het aanbieden van een terugkeergarantie. Als je een opleiding volgt, is het fijn om te weten dat je terug kunt naar je oude functie als het niet lukt. Dat haalt veel stress weg en maakt het proces van doorgroeien een stuk minder spannend." Daarnaast is het volgens Jolanda goed om medewerkers die een carrièrestap willen maken, de kans te geven om een dag mee te draaien in de beoogde functie. “Hoe ziet zo’n werkdag eruit, past het bij jouw ambities en vaardigheden? Het geeft meer zekerheid als je weet hoe de dagelijkse praktijk eruitziet voordat je met een studie start.”
Honkvast
Binnen het onderwijs kunnen de doorgroeimogelijkheden beperkt zijn, merkt Jolanda op. "De arbeidsvoorwaarden en cultuur in het onderwijs zijn goed en maken het minder verleidelijk om buiten de sector te solliciteren. Mijn collega’s en ik zijn mede daardoor redelijk honkvast, dus er komen weinig ondersteunende functies vrij. Het Vechtdal College kijkt bij vacatures wel goed naar interne doorgroeimogelijkheden. Een mooi voorbeeld is een collega van het facilitaire team die onderwijsassistent is geworden.
Jolanda heeft momenteel geen verdere ambities om door te groeien, maar blijft zich wel continu ontwikkelen. "Mijn vakgebied staat nooit stil en ik zit met de nieuwe pensioenwet bovenop de actualiteit. Er zijn altijd nieuwe inzichten of wet- en regelgeving, dus ik moet constant op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Die uitdaging heb ik nodig, het houdt me scherp."