VOION Dacapo Kees Winkelman 0640

Inspiratie

Lerarentekort? Denk buiten de klas en werk samen!

dinsdag 8 april 2025 | Onderwijsarbeidsmarkt | Algemeen Voion

Lerarentekort: een hardnekkig probleem in het voortgezet onderwijs. Maar wat als we dit probleem niet langer als een obstakel zien, maar als een kans om samen te innoveren? Het Minkema College en het Kalsbeek College in Woerden hebben deze uitdaging opgepakt. Deze scholen zijn op zoek naar creatieve oplossingen om gezamenlijk de uitdagingen van het lerarentekort aan te pakken om ervoor te zorgen dat leerlingen in Woerden het best mogelijke onderwijs krijgen.

Creatieve oplossingen voor een hardnekkig probleem
Het lerarentekort dwingt het voortgezet onderwijs om creatief te zijn. Het Minkema College en het Kalsbeek College, twee scholen met een vergelijkbaar aanbod, werken samen om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen. "Het lerarentekort raakt ons allemaal. Door open te communiceren over de mogelijkheden en beperkingen van onze scholen kunnen we elkaar versterken en ervoor zorgen dat elke leerling de beste begeleiding krijgt”, licht Wouter Agterberg, docent op het Minkema College, toe. Cornella Corba, docent op het Kalsbeek College, deelt deze visie. Ze benadrukt de noodzaak om 'out of the box' te denken en oplossingen te vinden voor de korte en de lange termijn. “We moeten samenwerken en onze expertise bundelen om dit probleem aan te pakken,” benadrukt Cornella. De bestuurders van het Kalsbeek College en het Minkema College hebben Wouter en Cornella gevraagd om de beoogde samenwerking te coördineren en om als projectleiders andere collega’s te enthousiasmeren. En dat begint steeds meer vruchten af te werpen.

Inspirerende bijeenkomst levert verrassende ideeën op
Begin oktober nodigden beide scholen alle medewerkers uit voor een bijeenkomst om samen na te denken over de vraag: Hoe kunnen we de gevolgen van het lerarentekort ondervangen, zelfs als we geen geschikte docent kunnen vinden? De bijeenkomst leverde verrassende resultaten op. "Er was heel veel bereidheid om oplossingen te bedenken, enorme gedrevenheid onder deelnemers," aldus Cornella. "Samen gingen we op zoek naar creatieve oplossingen en unieke aanpakken om de uitdagingen van het lerarenkort aan te gaan. Van vakkenpools tot blended learning: de deelnemers kwamen met een schat aan innovatieve ideeën.” Ze vat de resultaten samen: “Onze brainstorm heeft een heleboel verrassende antwoorden opgeleverd die in verschillende categorieën zijn onder te verdelen. Door vragen te stellen als 'Wat kunnen we anders doen?' en 'Hoe kunnen we samenwerken?', kwamen we tot oplossingen die de kwaliteit van het onderwijs waarborgen en tegelijkertijd de werkdruk verdelen."

Van inspiratie naar uitvoering
In december volgde een tweede bijeenkomst met medewerkers van beide scholen. Schoolopleiders, docenten, HR-medewerkers en afdelingsleiders waren hiervoor uitgenodigd en met hen is bekeken hoe op een goede manier opvolging gegeven kan worden aan de opbrengsten van 1 oktober. Dat is nog niet zo eenvoudig, omdat er veel praktische zaken om de hoek komen kijken om docenten van verschillende scholen met elkaar in contact te laten komen. Toch zijn er enkele concrete vervolgstappen benoemd. Wouter benoemt de volgende opbrengst: “Er komt een gezamenlijke training voor medewerkers van beide scholen, de schoolopleiders gaan hun activiteiten met elkaar afstemmen, over de werving voor vacatures maken beide scholen afspraken en docenten van de twee vmbo-locaties van beide scholen willen in de toekomst elkaar gaan coachen.”

Om echt met elkaar tot uitvoerbare creatieve oplossingen te komen door in het onderwijs meer de samenwerking te zoeken, willen Wouter en Cornella secties van beide scholen met elkaar hierover van gedachten laten wisselen. Voor het schooljaar 2025-2026 kijken ze naar mogelijkheden om de jaaragenda’s van beide scholen zodanig op elkaar af te stemmen dat uitwisseling op studiedagen mogelijk is.

Enthousiasme bij bestuurders
De beide bestuurders van de scholen zijn positief gestemd over deze samenwerking: “Het is een kwestie van een lange adem om deze samenwerking goed van de grond te krijgen, zeker gezien de lange historie die beide scholen in Woerden hebben. Het is echt fantastisch dat mensen van de twee scholen elkaar steeds beter weten te vinden”, aldus Tijmen Smit van het Kalsbeek College. Mark de Haas, bestuurder van het Minkema College vult aan: “Deze eerste stappen kosten de meeste tijd. We zijn ervan overtuigd dat we het grote probleem van het lerarentekort niet als school alleen kunnen oplossen en dat we elkaar hierbij nodig hebben. De mensen op onze scholen ervaren de problemen ook steeds meer en dat haalt creativiteit naar boven!”